Προκλητικός ο Δ. Ρέππας!

Ενώ ο υπουργός έκανε τα πάντα για να πλήξει το κύρος του ΕΣΡ, τροποποιώντας αποφάσεις του προκειμένου τα ιδιωτικά κανάλια να μην πληρώσουν πρόστιμα, τώρα αναζητά «ενόχους» στο ΕΣΡ

Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με προκλητικότητα και χωρίς αιδώ ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες για όσα ανεπίτρεπτα «ροζ» και «κίτρινα» διαδραματίζονται στη μικρή οθόνη, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας ουσιαστικά βάλλει κατά του ΕΣΡ επί προεδρίας του Παύλου Σούρλα, υποστηρίζοντας ότι το ΕΣΡ δεν ασχολήθηκε με «ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα ή με θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη», επειδή προβλήθηκε από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ίσως παραβίαζε τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.

Ενώ ο υπουργός έκανε τα πάντα για να πλήξει το κύρος του ΕΣΡ, τροποποιώντας αποφάσεις του, προκειμένου τα ιδιωτικά κανάλια να μην πληρώσουν πρόστιμα, τώρα αναζητά «ενόχους» στο ΕΣΡ. Φθάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΕΣΡ δεν έχει ασκήσει τις αρμοδιότητές του, όταν είναι γνωστό ότι το ΕΣΡ κάτω από αντίξοες συνθήκες και με ελάχιστο προσωπικό, επιχείρησε να ασκήσει έστω και αυτές τις περιορισμένες αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμος. Ο υπουργός Τύπου αντί ν' αναλάβει τις ευθύνες του για το ότι το ΕΣΡ μένει «ανοχύρωτο» και από υλικοτεχνική υποδομή και από εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που το ζητά και ο σημερινός πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, επιρρίπτει ευθύνες στο ΕΣΡ και μίλα με «υπαινιγμούς» για τα μέλη του, θεωρώντας μάλιστα ότι η κρίση που πέρασε και περνά το Συμβούλιο γίνεται «εκ του πονηρού». Ενώ είναι γνωστό ότι η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο διατηρείται επιμελώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου ούτε λίγο ούτε πολύ, με αφορμή την κρίση, ισχυρίζεται ότι: «συζήτηση γίνεται εκ του πονηρού και δεν έχει άλλο στόχο, αλλά συνεχίζεται, ώστε υπό το πρόσχημα πως υπάρχει κρίση στις σχέσεις υπουργείου Τύπου και ΕΣΡ, το Συμβούλιο να μην επιλαμβάνεται ανάλογων θεμάτων και να επιτρέπει την ασυδοσία»!.

Ο υπουργός Τύπου αποποιείται των ευθυνών του, όταν είναι γνωστό ότι τροποποίησε τρεις αποφάσεις του ΕΣΡ που αφορούσαν την υπόθεση Ματέι, (50 εκατ. δρχ. και ηθική κύρωση) και τα ριάλιτι σόου «Επιτέλους μαζί» (30 εκατ. προσωρινή αναβολή της μετάδοσης) και «Αληθινές ιστορίες» (25 εκατ.), αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο το ΕΣΡ, πράξεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις του πρώην προέδρου Παύλου Σούρλα, του πρώην αναπληρωτή προέδρου Αντώνη Μανιτάκη και τριών μελών του ΕΣΡ, ενώ προχθές προστέθηκε ακόμη ένα μέλος του ΕΣΡ, ο Αντώνης Μακρυδημήτρης. Λησμονά ο υπουργός ότι το ΕΣΡ επί προεδρίας Παύλου Σούρλα έχει πάρει αποφάσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, για τις έμμεσες διαφημίσεις, για τα «εξίτ πολ», πολλές από τις οποίες δεν έχουν επικυρωθεί από τον ίδιο... Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι το ΕΣΡ είχε επιβάλει ποινές στην ΕΤ-1 για τη μετάδοση κινηματογραφικής ταινίας τολμηρού ερωτικού περιεχομένου ή ακόμη πρόστιμα ύψους 145 εκατ. για έμμεσες διαφημίσεις σε τέσσερις μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Παρέμβαση είχε επίσης κάνει το ΕΣΡ επί προεδρίας Π. Σούρλα και στη βία που προβάλλεται μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Ο Δημήτρης Ρέππας λησμονά ότι ενώ το ΕΣΡ μοριοδότησε τις αιτήσεις των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής, επί προεδρίας Παύλου Σούρλα, προκειμένου να μπει κάποια τάξη στα ερτζιανά, ο ίδιος ο υπουργός μετά από λίγο - ενόψει των επερχόμενων εκλογών - νομιμοποίησε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας. Επί θητείας επίσης Σούρλα, μεταξύ άλλων ολοκληρώθηκαν και οι κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Η υπονόμευση του ΕΣΡ συνεχίζεται όπως φαίνεται και σήμερα παρόλο ότι η κυβέρνηση διόρισε νέο πρόεδρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΕΣΡ εξέδωσε οδηγία για τους όρους προβολής των πολιτικών κομμάτων στα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή σε ορισμένες εφημερίδες το υπουργείο Τύπου εμφανίζεται να αμφισβητεί όχι μόνο την οδηγία, λέγοντας ότι δεν είναι δεσμευτική, αλλά και την αρμοδιότητα του ΕΣΡ να εκδίδει κανονιστικές πράξεις. Κατά τ' άλλα ο υπουργός Τύπου σύμφωνα με τις χθεσινές του δηλώσεις θεωρεί ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο να επιληφθεί για την «άναρχη ζούγκλα» των τελευταίων ημερών. Μίλησε επίσης για το ΠΔ το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Δήλωση του Ν. Κουλούρη

Με χθεσινή του ανακοίνωση το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΡ Νίκος Κουλούρης, αναφέρεται στις δηλώσεις του Δημήτρη Ρέππα, τονίζοντας ότι αυτοί που έπληξαν καίρια το κύρος και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΡ, μέσω της τροποποίησης ή της άρνησης έκδοσης των αποφάσεών του, δεν έχουν το δικαίωμα να επιδιώκουν τη μετάθεση των ευθυνών τους και να καλούν το ΕΣΡ να δράσει αποτελεσματικά, όταν του έχουν στερήσει αυτή τη δυνατότητα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ένα ...αεροδρόμιο πολλά τρυγόνια... (2001-03-16 00:00:00.0)
Τα «ρέστα» ζητάει ο Δ. Ρέππας... (2000-09-21 00:00:00.0)
Δύο απόψεις για την αναδρομική ισχύ (2000-03-10 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η κρίση (1999-12-15 00:00:00.0)
Περιμένοντας πράξεις... (1999-11-17 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη «διάσταση» ΕΣΡ - υπουργείο Τύπου (1999-11-12 00:00:00.0)