Στο έλεος των κερδοσκόπων οι καταναλωτές

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τις τελευταίες ανατιμήσεις κατά 3,9% στα τιμολόγια της ΔΕΗ (από 20 Ιούλη) και μέχρι 50% σε 167 φάρμακα πλατιάς κατανάλωσης (από χτες), η κυβέρνηση... προβληματίζεται για την επαναφορά των «ενδεικτικών τιμών» στο νερό και τα αναψυκτικά!

Τρίτη 30 Ιούλη 2002

Σε κινήσεις εντυπωσιασμού, που ισοδυναμούν με κοροϊδία των καταναλωτών, εξαντλεί το υπουργείο Ανάπτυξης την... «αντιμετώπιση» της κερδοσκοπίας που οργιάζει ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε σημεία πώλησης όπου οι καταναλωτές δεν έχουν άλλη επιλογή, όπως σε πλοία, αρχαιολογικούς χώρους κ.α. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία ο υφυπουργός ζητάει τώρα το τυπικό «οκέι» από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου να επαναφέρει σε ισχύ την υποχρεωτική αναγραφή της «ενδεικτικής τιμής» επάνω στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών, την οποία ο ίδιος κατάργησε τον προηγούμενο Απρίλη.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τότε, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση της σχετικής διάταξης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε τη νομοθεσία της ΕΕ περί «ανταγωνισμού», η οποία, όπως ισχυριζόταν, θιγόταν με ρυθμίσεις όπως αυτή. Σήμερα, πάλι, ανώτερα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι με βάση οδηγία της ΕΕ υπήρχε η δυνατότητα λήψης μέτρων όπως η αναγραφή «ενδεικτικής τιμής» σε εθνικό επίπεδο και αυτήν αξιοποιούν τώρα ζητώντας την επαναφορά του σχετικού μέτρου.

Η κοροϊδία των καταναλωτών, μάλιστα, δε σταματάει εδώ, αφού, με το σχετικό έγγραφο προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ο υφυπουργός κάνει λόγο μόνο για επαναφορά της υποχρεωτικής αναγραφής «ενδεικτικής τιμής» επάνω στις συσκευασίες. Ούτε καν, δηλαδή, αναφέρεται στο να είναι αυτές οι τιμές και υποχρεωτικά ανώτατες σε καίρια σημεία πώλησης.

Την ίδια στιγμή που οι κάθε λογής κερδοσκόποι λεηλατούν τα εισοδήματα των τουριστών, Ελλήνων και αλλοδαπών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε χτες σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου. Δηλώνοντας ουσιαστικά την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» που οδηγεί σε υπερτιμολογήσεις, τις οποίες παραδέχτηκε και ο ίδιος, απηύθυνε γενικώς και αορίστως έκκληση στους κερδοσκόπους να μην επιχειρούν με υπερτιμολογήσεις να εξισορροπήσουν τις απώλειες από τη μειωμένη τουριστική κίνηση.

Την ίδια στιγμή ανατιμήσεις «φωτιά» παρατηρούνται σε πολλά οπωροκηπευτικά. Συγκεκριμένα, στα δεκαπέντε από τα είκοσι ένα περίπου προϊόντα στα οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν καθημερινά τιμοληψίες, καταγράφονται αυξήσεις που ξεκινούν από 4% και φτάνουν μέχρι 69%, ενώ μόνο σε έξι υπάρχουν μειώσεις.

Σε ισχύ και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα

Φαίνεται πως με τη χτεσινή κίνηση - δηλαδή την επαναφορά των ενδεικτικών τιμών στα νερά και τα αναψυκτικά - η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις να εγκρίνει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό (3,9%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 20 Ιούλη καθώς και σε 167 φάρμακα πρώτης ανάγκης (φτάνουν 50%). Οπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και «τρέχουν» από χτες και οι ανατιμήσεις από 1,3% μέχρι και 50% σε 167 φάρμακα που χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα για την υγεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φάρμακα που σχετίζονται με ασθένειες όπως η αναιμία, οι καρδιοπάθειες, οι αρρυθμίες, η σχιζοφρένεια, η επιληψία, ενώ ανατιμημένα είναι επίσης κολλύρια, παυσίπονα, διουρητικά, αντισυλληπτικά, αγχολυτικά κ.ά.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση εντείνει την πολιτική της ενίσχυσης των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων στο όνομα της «στήριξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας», επιβαρύνοντας παραπέρα τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.