ΡΩΣΙΑ
Συγκαλείται συνέδριο του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ στις 10 - 11 Αυγούστου

Συνέντευξη Τύπου των συμπροέδρων του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002

Οι συμπρόεδροι του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών (KEKP - EKK) κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
«Αυθάδης, κυνική ασυδοσία». Ετσι ακριβώς χαρακτήρισαν οι συμπρόεδροι της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος -Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ τις ενέργειες των αρχών σε βάρος ενός πραγματικά αντιπολιτευόμενου, πραγματικού κομμουνιστικού κόμματος, στη συνέντευξη Τύπου στις 26 Ιούλη στη Μόσχα.

Οι ηγέτες του κόμματος εξήγησαν στους δημοσιογράφους το τι σημαίνει η αναβολή από τη δικαστή της προσφυγής για τις 22 Οκτώβρη 2002. Θεωρούν ότι όλη αυτή η ανομία γίνεται εν γνώσει των ανωτάτων αρχών. Ο Τιούλκιν σημείωσε: «Κάθε φορά αναφέρουμε πειθαρχημένα την κατάσταση με επιστολές στη διοίκηση του Προέδρου, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη Γενική Εισαγγελία, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι' αυτό καταλήγουμε στο συμπέρασμα: πρόκειται για πολιτική εντολή σχετικά με το κόμμα μας που είναι η πρώτη δύναμη στο εξωκοινοβουλευτικό πεδίο. Από τη μια μεριά, η κατάσταση είναι για μας δύσκολη, από την άλλη, αυτή αποσαφηνίστηκε.

Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε να εξηγήσουμε, γιατί δε μας επανακαταγράφουν, ποιες είναι οι δυσκολίες στην ερμηνεία του όρου "επανάσταση", πράγμα που δεν το κατανοούν με τον ίδιο τρόπο όλοι οι κοινοβουλευτικοί. Τώρα όμως το ζήτημα είναι πολύ πιο απλό: στο δικαστήριο έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να εξετάσουν το ζήτημά μας μέσα σ' ένα μήνα. Στην αρχή το ανέβαλαν για ένα μήνα και μετά για άλλους τρεις μήνες, πράγμα που θα οδηγήσει στη μη συμμετοχή πολιτικού κόμματος στις εκλογές. Γι' αυτό ο αγώνας συνεχίζεται. Δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε. Για να σταθμίσουμε όλες τις περιστάσεις και να χαράξουμε μια σωστή τακτική, θα συγκαλέσουμε στις 10-11 Αυγούστου Συνέδριο του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ».

Στην παρέμβασή του ο Κριουτσκόφ αναφέρθηκε στο ζήτημα του τρόπου που ενεργούν και στους λόγους που προβάλλουν οι δυο πλευρές της εξουσίας: η εκτελεστική και δικαστική. «Κι εκεί είναι δύσκολο να εξηγηθούν τα κίνητρα των πράξεών τους από τη σκοπιά του νόμου και της λογικής. Η δικαστής δεν μπορεί να μη γνωρίζει το νόμο, αλλά μας λέει ότι υπάρχουν σημαντικότερες υποθέσεις, για παράδειγμα, τα διαζύγια, τα οποία δεν μπορεί να μην εξεταστούν στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος. "Περιμένατε ένα μήνα παραπάνω, περιμένετε ακόμα τρεις μήνες". Ο Αστικός Κώδικας Δικονομίας ορίζει με σαφήνεια τις προτεραιότητες εκδίκασης των υποθέσεων. Ο νόμος "Για τα πολιτικά κόμματα", που υπέγραψε ο Πρόεδρος, υποχρεώνει να εξεταστεί μια προσφυγή κόμματος μέσα σ' ένα μήνα. Εμάς μάς αναβάλλουν για τρεις μήνες. Η δικαστής, φυσικά, γνωρίζει το νόμο, αλλά εκτελεί άνωθεν εντολή. Βρίσκεται σε δύσκολη θέση και, προφανώς, υπολογίζει ότι δε θα έχουμε αρκετή υπομονή να οδηγήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους και οικειοθελώς θα εγκαταλείψουμε στην πορεία. Δε θα την εγκαταλείψουμε όμως», τόνισε ο Κριουτσκόφ.

Θεωρεί ότι η δικαστική και εκτελεστική εξουσία δεν έχουν νομικές βάσεις να αρνηθούν την επανακαταγραφή του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, επιθυμούν όμως να μην του επιτρέψουν να συμμετάσχει στις εκλογές και η επιθυμία αυτή καλλιεργείται από τα πάνω. «Οι αρχές ενεργούν γενικά κοντόφθαλμα. Αν είναι πράγματι υπερασπιστές του συνταγματικού συστήματος, δε θα πρέπει να δημιουργήσουν τεχνητά μια εξτρεμιστική δύναμη. Γιατί, αν μας στριμώξουν στη γωνία, δε θα συμβιβαστούμε. Θα δράσουμε σε συνθήκες έσχατης ανάγκης και, μιας και τό 'φερε η κουβέντα, υπάρχει το αντίστοιχο άρθρο στο νόμο. Αν δε μας επιτρέψουν να υπερασπιστούμε με νομικά μέσα, θα μιλήσουμε με άλλη γλώσσα», υπογράμμισε ο Κριουτσκόφ.

Από την άλλη μεριά, ο Τιούλκιν επισήμανε ότι η όλη ιστορία με την άρνηση της επανακαταγραφής, είναι μια κατευθυνόμενη διαδικασία. «Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πιο απλή είναι: οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης φοβούνται να λύσουν οι ίδιοι το ζήτημα και φορτώνουν την ευθύνη στο δικαστήριο. Υπάρχει επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η διαδικασία είναι κατευθυνόμενη. Οταν στην κοινή σύσκεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΚΕΕ, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τα ζητήματα της εφαρμογής του νέου νόμου "Για τα πολιτικά κόμματα", ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά: "Σκοπός του νέου νόμου είναι να καθαρίσουμε τα πολιτικά σκουπίδια στη δημόσια σκηνή". Να, από πού μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί τη "σκούπα" στα χέρια του Προέδρου και της άρχουσας τάξης».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου: Τι θα κάνετε, αν το δικαστήριο δε θα ικανοποιήσει την προσφυγή σας; ο Τιούλκιν απάντησε: «Αν έρθουμε αντιμέτωποι με την κραυγαλέα αυθαιρεσία και το δικαστήριο δε θα πάρει απόφαση υπέρ του κόμματός μας, τότε μπροστά μας μπαίνει το δίλημμα: να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι μας απομάκρυναν από την πολιτική σκηνή, και αυτό ακριβώς θέλουν να πετύχουν, ή όχι; Θέλω να βεβαιώσω ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην το πετύχουν. Αν όμως οι αρχές θα παραβιάσουν ξετσίπωτα το νόμο, εμείς θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στην ονομασία του κόμματος, αλλά θα συνεχίσουμε τις δίκες μέχρι και τις διεθνείς αρχές. Στην προκειμένη περίπτωση σημαντικό μάλιστα δεν είναι τόσο να επιμένουμε στο δικό μας και να κερδίσουμε, όσο και να δείξουμε ακόμα μια φορά σε όλο τον κόσμο τι είδους δημοκρατία βασιλεύει στη Ρωσία υπό την ηγεσία του Προέδρου».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ