ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κοινωνική αναταραχή
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Στους δρόμους ξεχύθηκαν και πάλι οι Ουρουγουανοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες, αλλά και συνολικά για την ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά στην οικονομία.

Το κυβερνητικό μέγαρο έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα, όπως ακριβώς αποτέλεσε και την περασμένη Παρασκευή το σημείο συνάντησης των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των δημόσιων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, η «αργία» των τραπεζών την Τρίτη μετατράπηκε σε διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της όξυνσης της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ουρουγουάη μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ουρουγουανού υπουργού Οικονομίας, Αλεσάντρο Ατσουγκάρι, που δεσμεύτηκε μάλιστα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να υπερασπιστεί τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και υποσχέθηκε ότι οι πολίτες θα ανακτήσουν τα χρήματά τους, αρνούμενος τις φήμες ότι η χώρα βαδίζει στα χνάρια της Αργεντινής. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τη χορήγηση νέο δανείου, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.