ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η νέα επίθεση, άλλοθι ακόμη αγριότερης καταστολής...
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002

Associated Press

Μικροί Παλαιστίνιοι ψάχνουν στα χαλάσματα, που άφησε πίσω της η ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΧΕΒΡΩΝΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η νέα βομβιστική επίθεση σε καφετέρια του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με 7 νεκρούς και 86 τραυματίες, την ευθύνη για την οποία διεκδίκησε χτες η Χαμάς με φαξ, που έστειλε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, μοιάζει να «αναβάλλει» και πάλι την περιλάλητη «εκεχειρία», η οποία θα αποτελούσε εφαλτήριο, για να προχωρήσει μια αμερικανική «πρωτοβουλία» διαλόγου και με αραβική υποστήριξη, αφού υποτίθεται ότι «δανείζεται» στοιχεία από τη σαουδαραβική πρόταση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για το νέο «κύκλο βίας και τρόμου». Η προκήρυξη που έστειλε η Χαμάς αναφέρεται στη σφαγή αμάχων στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, με τον από αέρος βομβαρδισμό ενός σπιτιού με στόχο τον Σαλάχ Σεχάντα, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, που κόστισε τη ζωή άλλων 14 ανθρώπων, ανάμεσά τους εννέα παιδιών. Η Χαμάς, στην ίδια προκήρυξη, κάνει σαφές ότι η ενέργεια --που είχε στόχο και ξένους σπουδαστές του πανεπιστημίου: νεκρός είναι και ένας Αμερικανός φοιτητής-- αποτελεί μέρος «μιας σειράς απαντήσεων που (...) θα δώσει ένα μάθημα στους Ισραηλινούς».

Η τακτική επανακατοχής των παλαιστινιακών πόλεων και της σιδηράς καταστολής από πλευράς του Ισραηλινού στρατού που απαγορεύει ακόμη και κάθε απλή μετακίνηση των Παλαιστινίων πολιτών αποδείχτηκε για άλλη μια φορά «ανίκανη» να σταματήσει την Χαμάς, σχολιάζουν παρατηρητές. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωριμάζει περισσότερο το έδαφος για ακόμη σκληρότερη πολιτική: ο Αμος Χαρέλ, στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Χα' αρέτζ, επανέφερε την πρόταση για δημιουργία «αμυντικού τείχους» στην Ιερουσαλήμ και ένταση των μέτρων κατοχής, διότι «οι Παλαιστίνιοι, αν η απαγόρευση κυκλοφορίας περιοριστεί μόνο στις νυχτερινές ώρες, θα μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα» (!). Την ίδια στιγμή, η Σιν Μπετ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, και ο στρατός μαζί της, επιμένουν στην πολιτική συλλογικής τιμωρίας των παλαιστινίων: χτες έκαναν σαφές ότι θα εφαρμόσουν την πολιτική του εξορισμού των συγγενών των βομβιστών, της βίαιης μεταφοράς τους στη Γάζα, αν «αποδεικνύεται» (από τι; από ποιους;) ότι «γνώριζαν» ότι οι άνθρωποί τους επρόκειτο να γίνουν ανθρώπινες βόμβες.

Η ανήκουστη αυτή πολιτική, που παραπέμπει στα χειρότερα ιστορικά προηγούμενα, προκάλεσε, λέει, «ανησυχίες» σε ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρώπη την προηγούμενη βδομάδα, αλλά η χτεσινή επίθεση της Χαμάς μοιάζει να δίνει προκάλυμμα και άλλοθι στον Αριέλ Σαρόν για την εφαρμογή της -- αδιαμαρτύρητα. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Πάζνερ επαναλάμβανε ότι είναι ο Αραφάτ, ο οποίος «ενθαρρύνει», λέει, τη Χαμάς, διότι κατά την άποψή του «δε θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που μπορεί να επιτρέψουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης πιο μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι».

Η χτεσινή ενέργεια της Χαμάς θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες των υπολοίπων παλαιστινιακών οργανώσεων να παύσουν όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων -- σύμφωνα με ένα κείμενο των Τανζίμ (οργανώσεων της Φατάχ), που δημοσιεύτηκε στην Γιεντότ Αχρονότ την 24η Ιουλίου. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η Χαμάς αψηφά την έκκληση της Φατάχ να σταματήσει τις ενέργειες κατά αμάχων. Οχι πως το Ισραήλ ενδιαφερόταν για την υπόσχεση της εκεχειρίας -- ο Μοσέ Γιααλόν, ο στρατηγός που διαδέχτηκε το Σαούλ Μοφάζ στη θέση του Α/ΓΕΣ πρόσφατα, χαρακτήρισε την προσφορά εκεχειρίας, μονολεκτικά, «σαχλαμάρες». Και ενέκρινε τη σφαγή στη Γάζα.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμική --αν δεν ήταν τραγική-- η εμμονή της κυβέρνησης του Σαρόν εν μέσω στρατιωτικής κατοχής και «κατά λάθος» σφαγών αμάχων να απαιτεί «πλήρη παύση» της βίας πριν αρχίσει διάλογο, την «αναμόρφωση» της Παλαιστινιακής Αρχής (εννοώντας την αποπομπή του Αραφάτ) και την «επαναδημιουργία» της Παλαιστινιακής αστυνομίας (κατά την αρεσκεία της).

Οι ΗΠΑ στη νιοστή επίδειξη της υποκριτικής τους πολιτικής καταδίκασαν χτες διά χειλέων Τζορτζ Ουόκερ Μπους την «φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια» στο πανεπιστήμιο. Φρασεολογία πολύ διαφορετική εκείνης που χρησιμοποίησε στη σφαγή της Γάζας, όταν είπε πως λυπάται γι' αυτό το «λάθος» -- δεν επρόκειτο φυσικά για κανένα λάθος, αλλά για ένα έγκλημα πολέμου... Το Κογκρέσο των ΗΠΑ «τιμώρησε» στη συνέχεια... σκληρά την κυβέρνηση Σαρόν, εγκρίνοντας κονδύλι 200 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον βοήθειας για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει!

Ακόμη και ο υποτιθέμενος «μετριοπαθής» Εργατικός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες προειδοποίησε ότι μετά την επίθεση της Γάζας «θα χυθεί αίμα και αθώων». Οχι και τόσο πρωτότυπο! Από την αρχή της τελευταίας επιχείρησης (19 Ιουνίου) οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 58...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της σφαγής και στη νότια Γάζα από τον κατοχικό στρατό (2023-12-05 00:00:00.0)
Απαράδεκτο ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο (2014-07-19 00:00:00.0)
Κηδεύτηκε ο εγκληματίας Σαρόν (2014-01-14 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με πολλά ...κρυφά επίπεδα (2005-09-28 00:00:00.0)
Συνάντηση Σαρόν - Αμπντάλα (2004-03-20 00:00:00.0)
Χαμηλών τόνων ισραηλινή αντίδραση στις επιθέσεις (2001-05-26 00:00:00.0)