Στερνό «αντίο» στον σύντροφο Γιώργο Μπιθημήτρη
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002

Στις 26 Ιούλη 2002 μέσα σε βαθιά οδύνη αποχαιρετήσαμε για πάντα τον σ. Γιώργο. Εναν αταλάντευτο κομμουνιστή, ένα σεμνό αγωνιστή, ένα γενναίο Ανθρωπο, που για 60 ολόκληρα χρόνια μέλος του ΚΚΕ αφιέρωσε τη ζωή του στα πανανθρώπινα ιδανικά μας.

Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1924 στο Ν. Κόσμο, στον Αη-Γιάννη. Από μικρό παιδί στη βιοπάλη γνώρισε την εκμετάλλευση και έμαθε στη ζωή το Αλφαβητάρι. Το 1940 τον βρίσκει στις ομάδες των παλιών εργατών κομμουνιστών στα υπαίθρια τσαγκαριά, μέσα από τα οποία γινόταν η παράνομη συγκέντρωση και διακίνηση οπλισμού. Το 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στέλεχος του ΕΛΑΣ των Αν. Συνοικιών της Αθήνας, καπετάνιος του 2ου Λόχου στο Νέο Κόσμο (καπετάν - Μίμης).

Στα Δεκεμβριανά ανέλαβε τη διοίκηση του Λόχου της Ηλιούπολης. Μετά την υποχώρηση ακολουθεί το δρόμο χιλιάδων αγωνιστών, των βασανιστηρίων και των διώξεων. Με εντολή του Κόμματος περνάει στην παρανομία, όπου μέσα σε τραγικές συνθήκες αναδεικνύεται κλειδί του παράνομου μηχανισμού με μια σειρά αποστολές. Ακολουθεί μια μικρή περίοδος «νόμιμης» πρωτοπόρας δράσης στην Αθήνα και μετά η δικτατορία, κατά την οποία περνάει και πάλι στην παράνομη δουλιά, σε μια ηρωική προσπάθεια συγκρότησης των κομματικών δυνάμεων, των παράνομων πυρήνων. Ηταν στην ομάδα της διακίνησης του παράνομου «Ριζοσπάστη» στην ΚΟΑ.

Η μεταπολίτευση τον βρίσκει να οργώνει τις πιάτσες σε Πλάκα - Ψυρρή - Μοναστηράκι. Στέλεχος μαζικό, περνάει στη δουλιά των ΕΒΕ. Πρόεδρος των ΕΒΕ Πλάκας, πάλεψε για τη γενικότερη συγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ στην Αθήνα. Μαχητής στη ζωή, υλοποιώντας στην πράξη ότι ο κομμουνιστής κρίνεται καθημερινά σε όλες τις πλευρές της ζωής, βουτηγμένος μέσα στα προβλήματα και τα βάσανα του λαού, των εργαζομένων.

Στον ύστατο χαιρετισμό οι σύντροφοί σου από την ΚΟΒ Πλάκας κλείνοντας είπαν: «Ησουν πάντα ένας σεμνός αγωνιστής και οι νεότεροι σύντροφοι της οργάνωσής σου ΚΟΒ Πλάκας πήραν πολλά από σένα, σύντροφε, και υπόσχονται να συνεχίσουν τη μάχη για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, σοσιαλιστική. Για τα ιδανικά για τα οποία έδωσες όλη σου τη ζωή, σύντροφε Γιώργο».

Ο σ. Γιώργος υπήρξε ένα κομμάτι της ιστορίας που έγραψε η τιμημένη παλιά φρουρά του ΚΚΕ, αυτή που πέρασε απ' τη φωτιά και το σίδερο και μας παρέδωσε βαριά τη σκυτάλη στα χέρια μας. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά του καθήκοντος και του χρέους να την τιμήσουμε.

Η οικογένειά του

* Ευχαριστούμε όλους τους συντρόφους και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ μας πένθος.

Η οικογένειά της