«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002

Κυκλοφορεί, εδώ και αρκετές μέρες, το νέο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης», με πλούσια θεματολογία και άρθρα. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι αφιερωμένο στις μεγάλες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που ανέπτυξε το φιλειρηνικό κίνημα της πατρίδας μας, ιδιαίτερα το μήνα Μάη που είχε ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ Μήνας Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης.

Στις σελίδες του περιοδικού, μπορεί να βρει κανείς πλούσιο ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τη μαραθώνια πορεία ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών της ειρήνης που πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη την Κυριακή 19 Μάη από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Σύνταγμα. Παράλληλα, υπάρχει ρεπορτάζ για τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Αναλυτική είναι και η παρουσίαση τριών πολύ σημαντικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μάη - Ιούνη και στις οποίες συμμετείχε και η ΕΕΔΥΕ. Συγκεκριμένα, στο περιοδικό γίνεται αφιέρωμα για το «Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης», που έγινε στην Αθήνα, για την πανελλαδική σύσκεψη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που έγινε στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τη «Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου.

Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το χρονογράφημα του δημοσιογράφου Γ. Τσαπόγα με τίτλο: «Ειρηνοφόροι - διανοούμενοι στις πρώτες γραμμές των αγώνων», όπως και το άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Θαν. Γεράνιου με τον τίτλο: «Αφγανιστάν, ο τέταρτος ραδιενεργός πόλεμος».

Εξαιρετική είναι, όμως, και η σκέψη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, να αναδημοσιεύσει το κείμενο του Μανώλη Παπουτσάκη, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1963 στο τότε περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης» και αποτελεί ένα πλήρες ρεπορτάζ για τις μαύρες εκείνες μέρες πριν 39 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει και η ανάλυση του Αντ. Δαμίγου, για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας.