Αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η μια εκ των δύο καλοκαιρινών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, ανεβαίνει, στις 9 και 10 Αυγούστου στην Επίδαυρο, σε μετάφραση Αντώνη Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Παναγιώτη Φαραζή. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου (φωτό), Σοφοκλής Πέππας, Μαρία Κατσιαδάκη, Νίκος Αρβανίτης, Κοσμάς Φοντούκης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Θέμις Πάνου, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά.

Οι δύο γιοι του Οιδίποδα και αδελφοί της Αντιγόνης, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται νεκροί στο πεδίο της μάχης. Η Αντιγόνη σεβόμενη τους θείους και άγραφους νόμους αποφασίζει να τιμήσει το νεκρό Πολυνείκη με ταφή, απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με τη διαταγή του βασιλιά Κρέοντα που ορίζει να μείνει άταφος, εφόσον πολέμησε εναντίον της πατρίδας του. Στην Αντιγόνη παρουσιάζεται η αντίθεση ανάμεσα σε δύο κανόνες ζωής, δύο μορφές ιδεώδους, δύο είδη καθηκόντων. Η Αντιγόνη συντρίβεται από το βάρος της απόφασής της, και η φαινομενική νίκη του Κρέοντα είναι ένας ακόμη κρίκος στην τραγική αλυσίδα. Μέσα από τη σύγκρουση Αντιγόνης και Κρέοντα, το θείο Δίκαιο, έτσι όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από έναν ανθρώπινο φορέα, αντιπαρατίθεται στους νόμους της πολιτείας και στην κοινωνική τάξη.

Οι υπόλοιποι σταθμοί της περιοδείας της παράστασης είναι οι εξής: Σαινοπούλειο Θέατρο Σπάρτης (13/8), Μουδανιά (17/8), Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα (19/8), Αρχαίο Ωδείο Πάτρας (23/8), Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (28/8), Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη (6, 7/9), Μαρούσι (18/9), Λευκωσία (28, 29/9).