ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Προς διαρκή πόλεμο
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002

Associated Press

Αντιαμερικάνοι διαδηλωτές στη Μανίλα. Αποτελούν έναν από τους στόχους της νέας «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής της Προέδρου Αρόγιο!
ΜΑΝΙΛΑ.- Η επιστροφή, κατά μεγάλους αριθμούς, των αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες ήταν προδιαγεγραμμένη υπόθεση και ο καθορισμός της ημερομηνίας (Οκτώβρης) απλώς επιβεβαίωσε τη σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ να καταστήσουν το σύμπλεγμα των φιλιππινέζικων νησιών μια δυνητική στρατιωτική τους βάση. Το πρόσχημα είναι η «εκπαίδευση των στρατιωτών» της χώρας για να αντιμετωπίσουν «τρομοκρατικές» απειλές, αλλά το πράγμα πάει πολύ παραπέρα και οι δηλώσεις της κυβέρνησης, όσο και της ίδιας της Προέδρου, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, το καθιστούν κάτι παραπάνω από πρόδηλο.

Ο Ρόι Κιματού, αρχηγός του επιτελείου στρατού - που προαλείφεται και για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Philippine Star - ισχυρίζεται ότι οι 4.000 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων θα βοηθήσουν στην «εκπαίδευση» για την οριστική εξάρθρωση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η «δεύτερη γενιά» της οποίας, όπως είπε, «θα είναι σκληρότερη». Η μουσουλμανική οργάνωση αυτή, όμως, έχει περιορισμένη χωρική παρουσία, τα νησιά του Μιντανάο κυρίως, κι έτσι η κυβέρνηση της Αρόγιο αναζητεί τρόπους να επεκτείνει τον πόλεμό της - και να δώσει έτσι στις αμερικανικές δυνάμεις ευρύτερο πεδίο δράσης. Ετσι, το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας που υποσχέθηκε την περασμένη βδομάδα, στην επίσκεψή του στη Μανίλα, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με προϋπολογισμό 55 εκατ. δολάρια, θα στραφεί και εναντίον «άλλων τρομοκρατών», δήλωσε διαφωτιστικά ο Πάουελ.

Αυτήν τη βδομάδα, ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων, Αντζελο Ρέγες, έδωσε μια πρόγευση για τον επόμενο πόλεμο: Στόχος θα είναι το (μαοϊκό) κομμουνιστικό κόμμα των Φιλιππίνων, που έχει τεθεί εκτός νόμου, και η στρατιωτική πτέρυγά του, ο Νέος Λαϊκός Στρατός, δύναμης 11.000 ανδρών. Με παρουσία σε πολλές περιοχές της χώρας, ο καινούριος «στόχος» δε θα είναι τόσο εύκολο, όσο η Αμπού Σαγιάφ, να καταβληθεί. Ο ίδιος ο στρατός των Φιλιππίνων εκτιμά, σε ανάλυσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, ότι ο αριθμός των χωριών που «επηρεάζονται» ή πραγματοποιούνται «διεισδύσεις» κομμουνιστών ανταρτών αυξήθηκαν σε 2.262 τους πρώτους τρεις μήνες του 2002, από 1.969 στο τέλος του 2001, ενώ ο αριθμός των «αντάρτικων μετώπων», βάσεων και στρατοπέδων αυξήθηκε σε 105 από 100, την ίδια περίοδο.

Ο Ρέγες αποκάλυψε ότι η Πρόεδρος Αρόγιο έχει ήδη διατάξει «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά του Νέου Λαϊκού Στρατού. Και έσπευσε να βεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν αστειεύεται. «Δε θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους αυτούς να απειλήσουν την κυβέρνηση, την ασφάλεια και την οικονομία μας», δήλωσε.

Ο αυτοεξόριστος στη Χάγη ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Μαρία Σισόν, απάντησε ότι ο Νέος Λαϊκός Στρατός θα εντείνει και αυτός τις επιχειρήσεις του. «Δεν έχουμε επιλογή», σχολίασε ο Γκρεγκόριο Ροζάλ, εκπρόσωπός του. «Μας κήρυξαν ολοκληρωτικό πόλεμο... κηρύσσουμε την ολοκληρωτική αντίσταση», πρόσθεσε, μιλώντας για αμερικανικής έμπνευσης στρατηγική.

Η Αρόγιο έχει ακόμα ευρύτερη στόχευση. Ο νέος της «αντιτρομοκρατικός» νόμος «ταυτίζει» την τρομοκρατία με το έγκλημα και τη διαφθορά. Μια μέρα μετά την ομιλία της για την Κατάσταση του Εθνους, την 24η Ιουλίου, η Αρόγιο στράφηκε εναντίον των διαδηλωτών κατά της στρατοκρατικής πολιτικής της και των νέων προγραμμάτων λιτότητας. Απείλησε: «Η ανοχή μας τελείωσε». Η Αριστερά στη χώρα μιλά, ήδη, για επιστροφή σε άλλες εποχές - στους καιρούς του Μάρκος...