Εκδοχές του «Ηρακλή»
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002

Βασισμένη στις δύο ομώνυμες τραγωδίες του Ευριπίδη, η παράσταση «Ηρακλής» παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Επίδαυρο. Ο διάσημος Αμερικανο-ρουμάνος σκηνοθέτης, Αντρέι Σερμπάν υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο πάνω στη μορφή του Ηρακλή, τη δόξα και την πτώση αυτού του ήδη από την αρχαιότητα τόσο διφορούμενου μυθικού ήρωα. Το έργο αναφέρεται στις περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο Ηρακλής καθώς επιστρέφει από τον Αδη στην πατρίδα του, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τον τελευταίο του άθλο. Ομως τη στιγμή του απόλυτου θριάμβου, ένας αγώνας θανάτου τον περιμένει: τυφλωμένος από την Ηρα, σκοτώνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. O τελευταίος άθλος αυτού του μέγιστου των ηρώων θα είναι ο άθλος της αυτοκαταστροφής του.

Η παράσταση ανεβαίνει στη νέα μετάφραση και απόδοση της κλασικής φιλολόγου Μαίρης Γιόση, τα σκηνικά υπογράφει ο Διονύσης Φωτόπουλος και τα κοστούμια η Ευαγγελία Κιρκινέ. Η μουσική είναι της Ελίζαμπεθ Σουέντος και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου με τη συνεργασία της Αμάλιας Μπέννετ.

Παίζουν: Στέφανος Κυριακίδης, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Μανώλης Μαυροματάκης Δημήτρης Σιακάρας, Βασίλης Σπυρόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, κ.ά. Τη μουσική της παράστασης παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά), Ιάσων Γερεμτζές (κρουστά), Δημήτρης Καραγάνης (σαξόφωνο - φλάουτο), Γιώργος Κωνσταντινίδης (ηλ. Κιθάρα), Κρις Κρούκελ (πλήκτρα).