Δεκάδες τα θύματα της κακοκαιρίας
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002

Associated Press

Οι μεγαλύτερες καταστροφές ήταν στη Ρωσία
Πρωτοφανής για την εποχή κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου τουλάχιστον 60 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από πλημμύρες και κατολισθήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Ρωσία την προηγούμενη βδομάδα όπου πλημμύρες που προκλήθηκαν από ξαφνικές καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 58 άτομα. Τα θύματα είναι κυρίως παραθεριστές που επισκέπτονταν θέρετρα στις ρωσικές ακτές της Μαύρης θάλασσας. Παράλληλα, περίπου 12.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά την περασμένη Πέμπτη, ενώ η πόλη του Νοβοροσίσκ έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογα καιρικά φαινόμενα πλήττουν πλέον και περιοχές στην Τσεχία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Τρία άτομα από το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία, σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία ενώ στη νότια Γερμανία κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε περιοχές της Βαυαρίας.

Στην Αυστρία χιλιάδες στρατιώτες συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ανακούφισης των πληγέντων περιοχών, ενώ στην Τσεχία οι μετεωρολόγοι της χώρας περιμένουν τις χειρότερες πλημμύρες «από το 1890» να πλήξουν την Πράγα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θύματα από υπερχειλίσεις έχουν αναφερθεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ η κακοκαιρία έχει πλήξει και περιοχές της Καταλωνίας στην Ισπανία. Τέλος, στην Ιταλία η Ομοσπονδία Ιταλών Αγροτών υπολογίζει ότι οι ζημιές από πλημμύρες στην Κεντρική και Βόρεια Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Associated Press

Πλημμύρες στην Αυστρία
Επιστήμονες διεθνώς υποστηρίζουν ότι η ασυνήθιστη κακοκαιρία είναι αποτέλεσμα του φαινομένου Ελ Νίνιο, καθώς τη σχετίζουν με ανάλογα περιστατικά που σημειώνονται στην Ασία τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστικά εκατοντάδες είναι τα θύματα και χιλιάδες οι άστεγοι από πλημμύρες στην ανατολική Ινδία, στο Νεπάλ και στο Μπαγκλαντές, ενώ θύματα υπάρχουν στην Κίνα και στη Νότια Κορέα.


Γιώργος ΠΑΠΑΝΑΓΝΟΥ