ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κακό θέλει χτύπημα στη ρίζα του
Κυριακή 18 Αυγούστου 2002

Sportidea

Ερμαια του καπιταλισμού είναι οι αθλητές
* Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, ότι o αθλητισμός, ως κοινωνική και αυτός εκδήλωση και λειτουργία, από τη θεσμοθέτησή του (πριν από 3.000 περίπου χρόνια), μέχρι σήμερα, συνδέεται άρρηκτα με τη δομή, την πορεία οργάνωσης και την ιδεολογία που καθοδηγούσε και καθοδηγεί, ενέπνεε και εμπνέει την κάθε κοινωνία, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, σε τοπικό, εθνικό, διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Και αφού αυτό είναι δεδομένο, ισχύει το ίδιο και για την εποχή μας όπου, κάτω από το «καθεστώς» της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τα πάντα, ακόμα και αυτές οι πνευματικές και ηθικές «αξίες» (που πάνω σε αυτές οι άνθρωποι, για χιλιετίες, στήριξαν και στηρίζουν τις ελπίδες τους, για ένα καλύτερο, «ανθρωπινότερο αύριο»,..), η μια μετά την άλλη ανάγονται σε «είδος προς εμπορίαν», με σημείο αναφοράς την «οικονομία της αγοράς», στα πλαίσια της οποίας, νομοτελειακά, άλλοι πλουταίνουν και άλλοι, οι πολλοί, φτωχαίνουν!..

Και, βέβαια, κάτω από αυτές τις συνθήκες λειτουργίας του, του σύγχρονου αθλητισμού (:) και στα πλαίσιά του, εύλογο είναι να αναπτύσσονται και κάθε λογής «ιδεολογήματα», με ανάλογο βαθμό επικινδυνότητας, το καθένα τους..!

Ανάμεσα στα «ιδεολογήματα» αυτά ξεχωρίζουν ως πιο επικίνδυνα, εκείνα που υποθάλπουν έναν φασίζοντα ρατσισμό, καθώς οι προπαγανδιστές τους μιλούν «περί φυλετικής καθαρότητας» και «εθνικής υπεροχής», και τα παρόμοια, έχοντας αναγάγει σε «εθνική υπόθεση» το «αγωνιστικό παιχνίδι», εκμεταλλευόμενοι τις κάθε τόσο ανακρούσεις εθνικών ύμνων και τις επάρσεις σημαιών, που πέρα και έξω από κάθε «αθλητική λογική», έχουν καθιερωθεί σε διάφορους διεθνείς κυρίως αθλητικούς (;) αγώνες...

Ενώ, ταυτόχρονα, ως φυσική συνέχεια των προηγούμενων χαρακτηρίζουν τους πρωταγωνιστές τους (- επαγγελματίες αγωνιστές....), ως «εθνικούς ήρωες» και «λαϊκούς αγωνιστές», «θεούς», «ημίθεους», «λιοντάρια» και άλλα σχετικά αφελή, για μικρά παιδιά, τους οποίους και χρησιμοποιούν ανάλογα, χρυσοπληρώνοντάς τους, για τα «κατορθώματά» τους, συνήθως με Δημόσιο Χρήμα...!

Ακόμα,

και άλλες προκλητικές απολαβές προς τους «επαγγελματίες αγωνιστές» και τους IX προπονητές τους.....

Κίνητρα που όχι σπάνια οδηγούν στη χρήση του τρισκατάρατου «ντόπινγκ» (φαρμακοδιέγερση), με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τη σωματική και ψυχική υγεία των πρώτων, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ή περιορίζουν στο ελάχιστο, για έναν αθλητισμό που θα στοχεύει πραγματικό στο «ανέβασμα του ανθρώπου», χωρίς προκαταλήψεις, υστερόβουλες σκέψεις ή ιδιοτελείς σκοπούς, σε επέκταση δε και σε μια αληθινή Παγκόσμια Συναδέλφωση των λαών... χωρίς ηγεμόνες και ηγεμονευόμενους...!

Ετσι, συμφωνούντες και διαφωνούντες, είτε το θέλουμε είτε όχι, ο αθλητισμός

Σε μια κοινωνία διακρίσεων, συμφερόντων και ανομίας, όπου οι κανόνες του παιχνιδιού συνεχώς αλλάζουν, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ισχυρών ή, παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα, ο αθλητισμός είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή της....

Συμπερασματικά, για το τρίπτυχο κοινωνία -αθλητισμός - πολιτική, προσθέτουμε και τα εξής:

Για όλα αυτά, αλλά και για ένα σωρό άλλα, με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια λογική, το κακό θέλει χτύπημα στη ρίζα του..!

Οχι, Βέβαια, με ξόρκια... Αλλά με προσπάθεια και αγώνα..!

(Βασική πηγή πληροφόρησης. «Αθλητισμός. Κουλτούρα και Καταπίεση» των Φ. Γκσντερέ, Π. Λακιγιόμ., Ζ. Μπεριτό, Ζ.Μ. Μπρομ, Εκδόσεις, «Ουτοπία» 1982.)


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ