Προκλητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των ελαιοπαραγωγών
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002

Με αυθαίρετες και αυταρχικές μεθοδεύσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να εκδικηθεί τους ελαιοπαραγωγούς που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και επέμειναν να επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2000-01.

Οι εκβιασμοί αυτοί γίνονται για να αποδεχτούν οι ελαιοπαραγωγοί ότι παρήγαγαν μικρότερες από τις πραγματικές ποσότητες ελαιολάδου, έτσι ώστε η επιδότηση ανά κιλό να εμφανιστεί μεγαλύτερη και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τον αντιαγροτικό κανονισμό ελαιολάδου που υπερψήφισε πριν από λίγα χρόνια.

Δηλαδή η κυβέρνηση εκβιάζει τους ελαιοπαραγωγούς να αποδεχτούν ότι είναι απατεώνες για να φανεί ότι ο κανονισμός είναι καλός και ανταποκρίνεται στα παραγωγικά δεδομένα της χώρας.

Οι εκβιασμοί αυτοί δεν περιορίζονται σε μία υπουργική απόφαση αλλά σε πολλές που η μία είναι χειρότερη από την άλλη.

Στην αρχή η κυβέρνηση και αφού τελείωσε η εμπορική περίοδος του ελαιολάδου 2000-01 με απόφασή της καθόρισε με αυθαίρετο τρόπο τις επιδοτούμενες ποσότητες για κάθε παραγωγό σε επίπεδα χαμηλότερα από την πραγματική παραγωγή τους.

Μάλιστα για να επιβάλλει αυτή την αυθαιρεσία, στην ίδια απόφαση έλεγε ότι όσοι ελαιοπαραγωγοί αποδεχτούν αυτές τις ποσότητες θα πάρουν άμεσα την προκαταβολή της επιδότησης, ενώ όσοι δεν την αποδεχτούν θα την πάρουν μετά την εξέταση της ένστασης, δηλαδή δύο περίπου χρόνια μετά τη συγκομιδή της παραγωγής. Με τον εκβιασμό αυτό η κυβέρνηση ήλπισε ότι θα υποκύψουν όλοι οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, επειδή ήξερε ότι αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής της πολιτικής.

Επειδή όμως πάρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν υποχώρησαν στην εκβιαστική αυθαιρεσία της κυβέρνησης, ακολούθησε δεύτερη δέσμη εκβιαστικών μέτρων γκεμπελικής έμπνευσης.

Κατά την εξέταση των ενστάσεων των ελαιοπαραγωγών που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό, η κυβέρνηση με αυθαίρετο τρόπο άλλαξε τα κριτήρια αναγνώρισης των επιδοτούμενων ποσοτήτων και η αλλαγή αυτή έγινε αφού είχε τελειώσει η εμπορική περίοδος του ελαιολάδου και οι ελαιοπαραγωγοί είχαν πουλήσει την παραγωγή τους συγκεντρώνοντας τα παραστατικά που προβλέπανε οι μέχρι τότε ισχύουσες αποφάσεις.

Δηλαδή σκόπιμα η κυβέρνηση εφάρμοσε αναδρομικά μια απόφαση που άλλαξε ριζικά τα κριτήρια αναγνώρισης των επιδοτούμενων ποσοτήτων για να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις.

Πράγματι με τη μεθόδευση αυτή απορρίφθηκαν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου και για να σπάσει το ηθικό αυτών των ελαιοπαραγωγών για να μην ξανακάνουν ένσταση, η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμα ισόποσα της αξίας της επιδότησης των ποσοτήτων που απορρίφθηκαν.

Για παράδειγμα, ελαιοπαραγωγός του Ν. Λακωνίας με πραγματική παραγωγή 934 κιλά δεν αποδέχτηκε το συμβιβασμό της κυβέρνησης να επιδοτηθούν 862 κιλά και έκανε ένσταση. Κατά την εξέταση της ένστασης απορρίφθηκαν με τα νέα κριτήρια της απόφασης τα 755 κιλά και αναγνωρίστηκαν ως επιδοτούμενα μόνο τα 179 κιλά. Στη συνέχεια η κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο ίσο με την αξία της επιδότησης των 755 κιλών που απορρίφθηκαν, συμψήφισε ένα μέρος αυτού του προστίμου με την επιδότηση των 179 κιλών που εγκρίθηκαν και το υπόλοιπο ποσό του προστίμου -που είναι ίσο με την επιδότηση των 576 κιλών- καλείται η συγκεκριμένη ελαιοπαραγωγός να το καταβάλει στο κράτος.

Δηλαδή η συγκεκριμένη ελαιοπαραγωγός όχι μόνο δεν πήρε δραχμή επιδότηση για τα 934 κιλά, αλλά χρωστάει και πρόστιμο ίσο με την επιδότηση των 576 κιλών. Κι αυτό γιατί είχε το «θράσος» να κάνει ένσταση...

Διάφανος ο στόχος των γκεμπελικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης να γονατίσει, να τσακίσει το ηθικό όλων των μικρομεσαίων αγροτών που αντιστέκονται. Παρόμοια μέτρα και μεθοδεύσεις εφαρμόζει η κυβέρνηση και στους βαμβακοπαραγωγούς με εργαλείο το ΟΣΔΕ, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως στο ρύζι, όπου οι ριζοπαραγωγοί εκβιάζονται να δηλώνουν λιγότερα από τα πραγματικά στρέμματα και στους εκβιασμούς αυτούς πρωταγωνιστούσαν και οι εκάστοτε νομάρχες.

Στους κυβερνητικούς εκβιασμούς θα πρέπει να απαντήσουν ενωμένοι όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες όχι μόνο για να διασφαλίσουν το εισόδημά τους, αλλά και για να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους.

Μέσα από τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και τις Συντονιστικές Επιτροπές θα πρέπει να αναπτύξουν την πάλη τους για να αποτρέψουν τις μηχανορραφίες της κυβέρνησης και να αντισταθούν στην αντιαγροτική της πολιτική.

Παράλληλα θα πρέπει με την ενεργή συμμετοχή τους μαζί με άλλα λαϊκά στρώματα να συμβάλλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλολαϊκής πολιτικής που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή επιβίωση στην ύπαιθρο και στο αγροτικό επάγγελμα.

Ενα σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει με την καταψήφιση των κυβερνητικών συνδυασμών και εκείνων που θεωρούν μονόδρομο των ΚΔΠ και της ΕΕ στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την υπερψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις των συνδυασμών που αντιστέκονται στην πολιτική που ξεκληρίζει και τους μικρομεσαίους αγρότες. Των συνδυασμών που θέλουν την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση της υπαίθρου.


Γ. Σ.