ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταστροφικές οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002

Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΑ στον Ασπρόπυργο
Τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την «απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας», επισημαίνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής και ο υποψήφιος νομάρχης, Κώστας Παπαπολυχρονίου.

Σε σχετική ανακοίνωση δηλώνεται καθαρά η στάση που θα κρατήσει η ΝΑΣ σε μια τέτοια προοπτική: «Θα αρνηθούμε να γίνουμε διαχειριστές της πολιτικής που φροντίζει μόνο για τα συμφέροντα των λίγων. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από το νομαρχιακό συμβούλιο στο πλευρό των εργαζομένων, για να μην περάσει το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ». Ακριβώς, δηλαδή, την αντίθετη στάση από αυτήν που κράτησαν ο σημερινός νομάρχης, Π. Παπαπέτρου και οι δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, καθώς «με τη σιωπή τους κάλυψαν την κυβερνητική πολιτική», καταγγέλλει η ΝΑΣ.

Η ΝΑΣ και ο Κ. Παπαπολυχρονίου καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία με τη στήριξη της ΝΔ, «βιάζεται να παραχωρήσει τον έλεγχο των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία Lukoil - Λάτση, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα». Και εξηγεί: «Ανοίγει την οικονομική προσφορά του διαγωνισμού, πριν να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς. Βρίσκει ικανοποιητική την προσφορά των 150 δισ. δραχμών, όταν τα προβλεπόμενα προ φόρων κέρδη των ΕΛΠΕ αναμένεται να φτάσουν τα 1.457 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία. Τα ΕΛΠΕ δεν είναι όμως μόνο μια κερδοφόρα επιχείρηση. Είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και βιομηχανικός όμιλος στην Ελλάδα. Καλύπτει το 56% των αναγκών διύλισης της χώρας μας, έχει εκτεταμένο δίκτυο εμπορίας που της δίνει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με 23% και επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. δραχμές».

Ο Κώστας Παπαπολυχρονίου υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ
Αναφερόμενη στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ η ΝΑΣ σημειώνει ενδεικτικά: Μείωση των θέσεων εργασίας και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αύξηση του κόστους διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών. Αδυναμία εφαρμογής κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές. Αυξημένος κίνδυνος για βιομηχανικά ατυχήματα και περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.

Κόντρα σε αυτή την πολιτική, η ΝΑΣ υποστηρίζει ότι «τα ΕΛΠΕ πρέπει να ανήκουν 100% στο Δημόσιο και να αποτελέσουν τον κορμό ενός ενιαίου κρατικού εθνικού φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία της αναγκαίας ενεργειακής υποδομής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Θα επεξεργάζεται ενεργειακή πολιτική για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών και τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία».