ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Δε δίνουν τη δικογραφία στους συνηγόρους!

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Αλ. Γιωτόπουλου, με βάση την απολογία του Σ. Ξηρού

Σάββατο 17 Αυγούστου 2002

Eurokinissi

Και νέες κατηγορίες απήγγειλε χτες κατά του Αλ. Γιωτόπουλου ο ειδικός ανακριτής
Ο κίνδυνος να διολισθήσει το ανακριτικό έργο και η όλη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «17Ν» σε μια «συνοπτική διαδικασία», που απλώς θα προετοιμάσει την παραδειγματική καταδίκη όσων έχουν ήδη προφυλακιστεί, χωρίς να αποκαλύψει όσους ακόμα κρύβονται πίσω τους και κυρίως τους πραγματικούς εγκεφάλους της τρομοκρατίας στη χώρα μας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Χτες, ο ειδικός ανακριτής της υπόθεσης, πρόεδρος Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκος, επισκέφτηκε στις φυλακές Κορυδαλλού τον φερόμενο ως καθοδηγητή της «17Ν» Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, για να του απαγγείλει νέες κατηγορίες και να του πάρει συμπληρωματική απολογία, καθώς ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός, που απολογήθηκε τελευταίος την περασμένη Κυριακή, τον εμπλέκει και σε μια σειρά άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Ο εν λόγω κατηγορούμενος ζήτησε μέσω του συνηγόρου του να του δοθεί ικανό χρονικό περιθώριο, ώστε να μελετήσει το νέο κατηγορητήριο και να προετοιμάσει την απολογία του. Ομως, ο ανακριτής αρνήθηκε και η μόνη εξήγηση που μπορεί να υπάρχει απορρέει από τις διατάξεις του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου, οι οποίες θέτουν ασφυκτικούς περιορισμούς στην έρευνα του οργανωμένου εγκλήματος και στην παραπομπή των όποιων κατηγορουμένων σε δίκη.

Στα παραπάνω, να προστεθεί η απόρριψη του αιτήματος του επίσης κατηγορουμένου Παύλου Σερίφη να λάβει γνώση της δικογραφίας, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης όταν είχε απολογηθεί. Το εύλογο, λοιπόν, ερώτημα είναι πώς καλούνται κάποιοι να απολογηθούν με βάση τις απολογίες συγκατηγορουμένων τους (!) και, μάλιστα, πριν καν πληροφορηθούν επακριβώς για ποια εγκλήματα κατηγορούνται; Μήπως τον κύριο λόγο στην περίφημη «εξάρθρωση» της «17Ν» έχουν η ταχύτητα και όχι η σε βάθος έρευνα του φαινομένου της τρομοκρατίας και η αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων;

Τριήμερη προθεσμία

Η προαναγγελθείσα από μέρες επίσκεψη του ειδικού ανακριτή στο κελί του Α. Γιωτόπουλου έγινε χτες το μεσημέρι, παρουσία και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου. Ο ανακριτής απάγγειλε στον κρατούμενο νέο κατηγορητήριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τις δολοφονίες των Κωστή Περατικού, Στίβενς Σόντερς, Τσετίν Γκιοργκιού, Ομέρ Σιπαχίογλου, Θάνου Αξαρλιάν, Μιχ. Βρανόπουλου και όσα άλλα κακουργήματα φέρεται ότι ομολόγησε ο Σ. Ξηρός. Ακολούθως του έδωσε τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Ι. Ραχιώτης, δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζετε ότι η δικογραφία αποτελείται από μερικές χιλιάδες σελίδες, ότι μέχρι σήμερα με επίκληση δικονομικών λόγων δεν κατορθώσαμε να λάβουμε πλήρη αντίγραφα της δικογραφίας. Γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον απαγορεύεται παρανόμως και η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων με τους συνηγόρους τους. Γνωρίζετε ότι έχουν επιβληθεί περιορισμοί ακόμη και στην προσωπική επικοινωνία συνηγόρων και κατηγορουμένων. Για να προετοιμαστεί σε τέτοιες συνθήκες να απολογηθεί ο κατηγορούμενος, ζητήσαμε προθεσμία τριάντα ημερών. Ο κ. Ανακριτής αρνήθηκε και χορήγησε προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη. Πρέπει να επαναληφθεί νομίζω το αυτονόητο, ότι υπόδικος δε σημαίνει ένοχος -πολύ περισσότερο όταν αρνείται την κατηγορία- και έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του εμπεριστατωμένα. Κάθε διαφορετική επιλογή αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα και δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο, που αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Το δίλημμα είναι νομίζω εμφανές: Θέλουμε συνοπτικές καταδίκες κάποιων, ώστε να μείνει η επίφαση μιας αστυνομικής επιτυχίας ή θέλουμε μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία αντίστοιχη στη δημοκρατική μας κοινωνία, που θα αναδείξει τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις και θα επιτρέψει σε κάθε πολίτη να βγάλει συμπεράσματα;».

Η απόρριψη της αίτησης Σερίφη

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε με βούλευμά του το αίτημα του κατηγορουμένου Παύλου Σερίφη και του συνηγόρου του Ι. Σταμούλη να λάβουν γνώση της δικογραφίας, με το σκεπτικό ότι «ο Π. Σερίφης ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του, όμως δε θέλησε να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας ούτε να παρασταθεί συνήγορός του στην ανάκριση». Τι κι αν στην πορεία ο ίδιος άλλαξε γνώμη και διόρισε ως συνήγορό του τον κ. Σταμούλη; Το δικαστικό συμβούλιο δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα παραδοχής του λάθους του! Τον θέλει ως το τέλος κατηγορούμενο χωρίς συνήγορο, έναν ανυπεράσπιστο πολίτη, έρμαιο των διαθέσεων ενός απίστευτης εμβέλειας διωκτικού μηχανισμού! Και ισχυρίζεται από πάνω το Συμβούλιο Εφετών ότι η άποψή του δε φαλκιδεύει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση της Ρώμης για «άμεση πρόσβαση του κατηγορουμένου στα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας»!

Ο Π. Σερίφης προσέφυγε μέσω του συνηγόρου του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκη, ζητώντας να αναιρεθεί το παραπάνω βούλευμα.