Ελληνική υποψηφιότητα
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002

Σκηνή από την ταινία «Δεκαπενταύγουστος»
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε την επιλογή των ταινιών, που θα διεκδικήσουν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2002. Η ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Δεκαπενταύγουστος» περιλαμβάνεται μεταξύ των 50 ταινιών που θα δουν τα 1.300 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, προκειμένου να προτείνουν τις υποψηφιότητες για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία.

Φέτος, για πρώτη φορά, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ψηφίσουν συγχρόνως και για τις υποψηφιότητες καλύτερου Ευρωπαίου σκηνοθέτη, καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας, καλύτερης φωτογραφίας και καλύτερου συναρίου. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβρη, τέσσερις βδομάδες πριν την τελική κρίση και την απονομή των βραβείων που θα γίνει στη Ρώμη, στις 7 Δεκέμβρη.

Στην ταινία, στο κέντρο της πόλης μια τριώροφη πολυκατοικία αδειάζει από τους ενοίκους που ετοιμάζονται να δραπετεύσουν για λίγες μέρες. Τρία διαμερίσματα, τρεις παράλληλες ιστορίες, τρεις απόψεις της καθημερινής ζωής και τα «θαύματα» που όλοι τους προσεύχονται να γίνουν, αυτό το Δεκαπενταύγουστο... Μέσα από το μάτια ενός 17χρονου διαρρήκτη, που εισβάλλει στα άδεια διαμερίσματα μαθαίνουμε τη σκοτεινή πλευρά, τις άλλες επιθυμίες, παραβιάζουμε τα μυστικά των ηρώων και περιμένουμε να δούμε αν τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, άλλωστε, όλοι μας έχουμε την ανάγκη ενός θαύματος.

Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Στάθης Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Κώστας Κοτσιανίδης, Αμαλία Μουτούση, Ελένη Καστάνη, Αιμίλιος Χειλάκης, Αντζελα Μπρούσκου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης, κ.ά.