ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στον αέρα» το σχέδιο Ελιέζερ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΠΑΡΙΣΙ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και ένας Ισραηλινός τραυματίας είναι ο απολογισμός της χτεσινής επίθεσης ενόπλων κατά φυλακίου του ισραηλινού στρατού στο Κφαρ Νταρόν, μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ Ακσα. Αναλυτές σημείωναν την επίθεση ως ένδειξη της «αποτυχίας» του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχίγιε, να επιτύχει συναίνεση από πλευράς των ενόπλων οργανώσεων, όσον αφορά μια «εκεχειρία» για να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου «Πρώτα η Γάζα και η Βηθλεέμ», στο οποίο έχει συμφωνήσει με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Ωστόσο, ούτε ο ισραηλινός στρατός φαινόταν να έχει καμιά πρόθεση να σταματήσει τις δικές του καθημερινές επιχειρήσεις, συνεχίζοντας χτες με νέα εισβολή στην Τουλκαρέμ -όπου ανατίναξε ένα σπίτι που ανήκε στον Μοχάμεντ Σράιμ, μέλος της οργάνωσης Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγορεί για το σχεδιασμό της επίθεσης του Πάσχα που είχε 29 νεκρούς. Στις «παράπλευρες απώλειες» της κατεδάφισης εγγράφονται οι 11 Παλαιστίνιοι που έμειναν άστεγοι... Την ίδια ώρα, πληροφορίες έφεραν τον ισραηλινό στρατό να μελετά την κατεδάφιση των σπιτιών τεσσάρων Ισραηλινών Αράβων, κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που έχει συλλάβει ως «ενεχόμενους» στην επίθεση κατά του Εβραϊκού Πανεπιστημίου τον περασμένο μήνα. Τα μέτρα συλλογικής τιμωρίας του ισραηλινού στρατού εξακολουθούν να εφαρμόζονται ως κοινή πρακτική, και οι «ανθρωπιστικές» δυτικές κυβερνήσεις και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί «ανησυχούν»... Η «διεθνής ομάδα εργασίας» (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΟΗΕ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, δωρήτριες χώρες όπως Νορβηγία και Ιαπωνία) που είχε χτες συνάντηση στο Παρίσι, για να εξετάσει την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ανησυχία για την «επιδείνωση της κατάστασης από ανθρωπιστικής πλευράς». Το δίχως άλλο, ο Αριέλ Σαρόν πανικοβλήθηκε...

Παράλληλα, από την Ουάσινγκτον έρχονταν πληροφορίες ότι υπάρχουν «σαφείς διαφωνίες» μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και ΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε «αναβολή των εκλογών» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανάμεσα στις αμερικανικές «προτάσεις» -με στόχο την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ- είναι η εκλογή προέδρου από το νέο κοινοβούλιο, κάτι που είχε τεθεί από τους Πάουελ και Ράις στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία υπό τον Ερεκάτ στις συναντήσεις τους πριν δύο βδομάδες αλλά απορρίφθηκε.