Πρωτιά στην πειρατεία CD
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002

Την πρώτη θέση στην πειρατεία των CD στην Ευρώπη και τη δέκατη παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Παραγωγών Ηχογραφημάτων (IFPI) και της αντίστοιχης Ενωσης στη χώρα μας, που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΜΙ Ιντερνάσιοναλ, Αλέν Λεβί, τον διευθυντή της Διεθνούς Ομάδας Δίωξης Πειρατείας της IFPI, Ι. Γκραντ, την Νάνα Μούσχουρη και τον γενικό διευθυντή της IFPI Ελλάδας, Ι. Σταμπουλή.

Οπως ανέφερε ο Α. Λεβί «η αγορά πειρατείας CD έχει υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ -το ένα τρίτο της νόμιμης αγοράς- ενώ περίπου το 40% όλων των CD και κασετών που πωλούνται είναι πειρατικά». Οσον αφορά στη χώρα μας, οι πωλήσεις των άγραφων CD η πλειοψηφία των οποίων χρησιμοποιείται για παράνομες αντιγραφές, αγγίζει τα 20 εκ. αντίτυπα, τη στιγμή που οι νόμιμες πωλήσεις του συνόλου της ελληνικής δισκογραφίας δεν ξεπερνούν τα 9 εκ. αντίτυπα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις «για κάθε νόμιμο CD νέας κυκλοφορίας πωλούνται τουλάχιστον τρία παράνομα».

Πάντως, εύλογα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι την επομένη κιόλας της κυκλοφορίας ενός δίσκου ξεκινά η διακίνηση πλαστών CD. Οι ομιλητές υπογράμμισαν πως οι επιπτώσεις από την πειρατεία είναι «καταστροφικές» τόσο για τη μουσική βιομηχανία και τα δισκοπωλεία, όσο και για τους εισπρακτικούς οργανισμούς και τους δημιουργούς - εκτελεστές καθώς χάνουν τις αμοιβές τους από τα δικαιώματα χρήσης. Ζήτησαν, δε, μεγαλύτερη αστυνόμευση και αυστηρότερη νομοθεσία για την πάταξη της πειρατείας, ενώ ανέφεραν πως η μείωση του ΦΠΑ στους δίσκους θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οσον αφορά όμως στις ακριβές τιμές των CD και στα υπερκέρδη των δισκογραφικών εταιριών, έσπευσαν να μιλήσουν για «μύθο», κάνοντας μάλιστα λόγο για χαμηλά κέρδη και «πολλούς ισολογισμούς ζημιογόνους». Φαίνεται, όμως, ότι η πειρατεία μπορεί να γίνει το άλλοθι όχι μόνο για περικοπές στις δισκογραφικές εταιρίες, αλλά και για κλείσιμο των εγχώριων τμημάτων τους, όπως έγινε πρόσφατα στη χώρα μας με την BMG.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και καλλιτέχνες (Γ. Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Λ. Μαχαιρίτσας, Γ. Πλούταρχος κ.ά). Παίρνοντας το λόγο ο Β. Παπακωνσταντίνου είπε μεταξύ άλλων ότι «η πειρατεία είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης» και ότι «υπάρχει κρατική αδιαφορία».

Συνάντηση για το θέμα είχε χτες ο υπουργός Πολιτισμού με τους Α. Λεβί και Μ. Μάτσα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «μεγάλο οικονομικό, νομικό και τεράστιο καλλιτεχνικό πρόβλημα, γιατί πρέπει οι δικαιούχοι των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων να έχουν διασφαλισμένα αυτά τα δικαιώματά τους, προκειμένου να υπάρχει και κίνητρο για την παραγωγή νέων σημαντικών μουσικών έργων».