«Κωδικός των Ναβάχο»
Σάββατο 31 Αυγούστου 2002

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ιάπωνες κατάφερναν διαρκώς να σπάνε τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, καθυστερώντας δραματικά την πρόοδο της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ. Τελικά, το 1942 αρκετές εκατοντάδες Ινδιάνοι Ναβάχο στρατολογήθηκαν ως πεζοναύτες και εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν ένα μυστικό στρατιωτικό κώδικα βασισμένο στη μητρική τους γλώσσα.

Ο κώδικας των Ναβάχο ήταν τελικά ο μοναδικός που δεν κατάφεραν να σπάσουν ποτέ οι Γιαπωνέζοι και θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Σαϊπάν οι πεζοναύτες Τζο Εντερς και Οξ Αντερσον αναλαμβάνουν να προστατέψουν τους Ναβάχο Μπεν Γιαζί και Τσάρλι Γουόντχορς. Οι εντολές τους είναι να τους παρέχουν κάθε ασφάλεια, όμως αν ένας Ναβάχο κινδυνέψει να πέσει σε εχθρικά χέρια, οφείλουν να προφυλάξουν τον κώδικα με κάθε κόστος.

Θα μπορούσε να είναι και ανέκδοτο. Αμερικανός στρατιώτης να νοιάζεται για τη ζωή ενός Ινδιάνου Ναβάχο. Και «φτου» απ' την αρχή.

Αφού περάσαμε ένα χειμώνα «πολεμώντας» στα χαρακώματα της μεγάλης οθόνης, αποφεύγοντας κάθε λογής «σφαίρες» που έρχονταν με ορμή προς τα πάνω μας και αφού μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι ο δράκος κι αν λαβωθεί τη φωτιά του θα τη βγάλει, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά το ίδιο παρανοϊκό «ταξιδάκι» του τρόμου. Και πριν καλά - καλά «φορτώσει» η καινούρια χειμερινή σεζόν, η μεγάλη οθόνη ξαναφόρεσε τα χακί και οι κινηματογραφικές αίθουσες ξαναγίνονται πεδία μαχών ή μάλλον μοντέρνα στρατόπεδα συγκεντρώσεως με κοστουμαρισμένους φύλακες καλά βολεμένους, δήθεν προβληματισμένους, να μας «χαϊδεύουν» με το μαστίγιο του εξαναγκασμού και να θέλουν με κάθε τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται, να χάσουμε την αθωότητα και την καθαρή ματιά, που μπορεί να έχουμε και πρέπει οπωσδήποτε να μας μετατρέψουν σε τρελούς κριτές, για να βρουν «αυτοί» την ησυχία τους, και να ξαναρχίσουν το ηλίθιο παιχνίδι τους.

Τώρα όσον αφορά την ταινία δεν αξίζει τον κόπο. Η συνταγή είναι η ίδια, διαθέτει έναν καλό ήρωα με τρεις τουλάχιστον έξτρα ζωές. Εναν ή περισσότερο κακούς, την τελευταία λέξη στην τεχνολογία των ειδικών εφέ, με άφθονο αίμα και πολύ θόρυβο.

Του χρόνου φημολογείται ότι θα βγει μια ταινία όπου δυο Αμερικανοί στρατιώτες θα προστατεύουν δυο Αφγανούς Μουζαχεντίν.

Μαζί με το εισιτήριό σας θα πάρετε και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο... Καλό χειμώνα.

«Winptalkers»

Πολεμική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Τζον Γου. Με τους: Νίκολας Κέιτζ, Πίτερ Στορκάρε, Κρίστιαν Σλέιτερ, Ανταμ Μπιτς, Ρότζερ Γουίλι, Νοά Σμέριχ, Μαρκ Ραφάλο, Μπράιαν Βαν Χολτ, Φράνσις Ο' Κόνορ, Μάρτιν Χέντερσον.