ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Σε πλήρη εφαρμογή ο τρομονόμος
Σάββατο 31 Αυγούστου 2002

Eurokinissi

Με τις απολογίες των Πάτροκλου Τσελέντη (αριστερά)και Νίκου Παπαναστασίου (δεξιά) συνεχίστηκαν οι... διαρροές
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αίρεται το τηλεφωνικό απόρρητο και το απόρρητο των επιστολών που αφορά τους έγκλειστους κατηγορούμενους στις φυλακές για την υπόθεση της «17Ν», καθώς επίσης και του Δ. Κουφοντίνα(!). Ομως η άρση του απορρήτου αφορά και τις Μαρί Τερέζ Πεϊνό, Αγγελική Σωτηροπούλου και Αλήθια Κορτέζ, συντρόφους των Αλ. Γιωτόπουλο, Δ. Κουφοντίνα και Σ. Ξηρού αντίστοιχα.

Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια προσπάθεια νομιμοποίησης στη συνείδηση της κοινωνίας του τρομονόμου, ενός νόμου που θεσμοθέτησε τη μεγαλύτερη φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από τη μεταπολίτευση και μετά, με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κίνδυνος βρίσκεται στην επέκταση και εφαρμογή των διατάξεων αυτού του τρομονομοθετήματος σε όσους αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής και είναι αλληλέγγυοι στους καταπιεζόμενους λαούς.

Το χτεσινό «μενού» των διαρροών περιλάμβανε τις απολογίες των Πάτροκλου Τσελέντη «Αλέκου» ή «Ταινία» και Νίκου Παπαναστασίου «Νικήτα». Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο Π. Τσελέντης, ο οποίος μιλάει για τη δομή της οργάνωσης, κάνει λόγο για την ηγετική ομάδα και αρνείται τη μονοαρχηγία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απολογία του και όταν... θυμάται κάποια πράγματα με τη βοήθεια... της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικά, για τη δολοφονία Μομφερράτου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με τη βοήθεια της Αστυνομίας θυμήθηκα ότι συμμετείχα στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφερράτου». Επίσης, σε άλλο σημείο της απολογίας του επισημαίνει: «Την επίθεση κατά του Τζορτζ Κάρος δεν τη θυμόμουν καθόλου, αλλά μου τη θύμισαν στην Αστυνομία».


Eurokinissi

«Ως προς τη δομή της οργάνωσης, αναφέρει ο Π. Τσελέντης, κατάλαβα ότι αποτελούνταν από ομάδες 3-4 ατόμων και υπήρχε μία ομάδα πάνω από εμάς. Δεν είχα την εντύπωση ότι υπήρχε μονοαρχηγία, αλλά η εντύπωσή μου ήταν ότι υπήρχε ηγετική ομάδα».

Αλλά και για την εκπαίδευση ο Π. Τσελέντης στην απολογία του αναφέρει ότι «δεν υπέστην καμία εκπαίδευση στα πλαίσια της "17 Νοέμβρη" ως μέλος. Κατά το διάστημα αυτό δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι κάποιοι άλλοι - επειδή εμένα με θεωρούσαν δειλό - πήγαιναν κάπου αλλού και εκπαιδεύονταν. Μάλιστα τέτοιες φήμες που ανέφερε ο Τύπος, εμείς τις διασκεδάζαμε».

Για το προφίλ του φερόμενου ως καθοδηγητή της «17Ν» είπε ότι είναι άτομο «με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και αριστερή κουλτούρα».

Ο Ν. Παπαναστασίου δεν ακολουθεί, όπως θεωρούνταν, τη γραμμή σιωπής του Αλ. Γιωτόπουλου. Ο Ν. Παπαναστασίου απολογούμενος στον εφέτη - ανακριτή παραδέχεται ότι γνώριζε τους Γιάννη και Παύλο Σερίφη (συναντήθηκαν στη Γερμανία) και τον Χρ. Ξηρό, τον οποίο γνώρισε σε εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς κύκλους το 1984. Σ' αυτές τις συγκεντρώσεις μιλούσαν για την πολιτική κατάσταση, ενώ σε μια απ' αυτές παραβρίσκονταν και ο Αλ. Γιωτόπουλος.

«Δε δέχομαι τις κατηγορίες, ανέφερε ο Ν. Παπαναστασίου, και η μόνη σχέση που έχω εγώ μετά πράγματα που απασχολούν την κοινή γνώμη τελευταία είναι το ότι μου είναι γνωστοί τρεις από τους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται. Είναι οι Γιάννης Σερίφης, Παύλος Σερίφης και Χριστόδουλος Ξηρός».