Στενάζουν τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας

Στην Κυψέλη περιόδευσε χτες κλιμάκιο της «Συμπαράταξης», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Σπύρο Χαλβατζή

Σάββατο 31 Αυγούστου 2002

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας και η ανάγκη πολυμέτωπου αγώνα όλων μας, για να αντιμετωπιστούν, αναδείχτηκαν και χτες, στην περιοδεία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη» Σπύρου Χαλβατζή σε γειτονιές της Κυψέλης. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική δυσπραγία των πολλών, την πολύπλευρη κερδοσκοπία των ολίγων, την έλλειψη χώρων πρασίνου, την πολιτική υποταγή συγκεκριμένων δυνάμεων στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, σε βάρος φυσικά της πόλης και των κατοίκων της.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής κλιμακίου της «Συμπαράταξης», στο οποίοι συμμετείχαν ανάμεσα σε άλλους οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Φέτσης, Α. Χαλβατζόγλου και Σ. Λομβάρδος και ο διαμερισματικός σύμβουλος Δ. Αρμένης, περιόδευσε στην περιοχή της πλατείας Κυψέλης. Συζήτησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, ενώ αργότερα μίλησε και σε συγκέντρωση φίλων του συνδυασμού.

Οπως είναι φυσικό, οι δημότες διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Εμποροι παραπονέθηκαν για την έλλειψη πελατείας και την πτώση της αγοραστικής δύναμης. Ο Σπ. Χαλβατζής εξήγησε τα αίτια της κατάστασης. Παρατήρησε ότι η αγορά στενάζει, γιατί οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν λεφτά να ψωνίσουν και να αντιμετωπίσουν το φούντωμα της ακρίβειας. Εντόπισε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που με την πολιτική της ενισχύει τις πολυεθνικές, θρέφει τα μονοπώλια και τα εξυπηρετεί στο να επιβάλλουν υψηλές τιμές, αφήνοντάς τα ανεξέλεγκτα. Κάλεσε δε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της 3ης Σεπτέμβρη, ενάντια στις ανατιμήσεις και τα αίτιά τους.

Στις συζητήσεις στηλιτεύτηκε η φορομπηχτική πολιτική των δημοτικών αρχών της Αθήνας, απόρροια των αποφάσεων - κατευθύνσεων της ΕΕ (τις οποίες συναποφασίζει και η ελληνική κυβέρνηση) και που εφαρμόζονται πιστά από τους συμβιβασμένους αιρετούς, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Παράλληλα, και λόγω της μεσημεριανής βροχούλας που φόβισε τους Αθηναίους για νέες μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές, καταγγέλθηκε η έλλειψη μέτρων υποδομής και η πολιτική υποταγή κυβέρνησης και δημοτικών αρχών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Στους μεγαλοκαρχαρίες που κερδοσκοπούν με τη γη και τσιμεντοποιούν και το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο σε βάρος του περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που καλούνται να επιβιώσουν στην τσιμεντούπολη.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους Κυψελιώτες να αντιδράσουν σε αυτήν την πολιτική, που τους δημιουργεί διαρκώς και πολύπλευρα προβλήματα. Να καταψηφίσουν τις δυνάμεις που την υπερασπίζονται - με «κεντροδεξιά» ή «κεντροαριστερά» φτιασίδια. Να υπερψηφίσουν μαζικά τη «Συμπαράταξη» και να συμμετάσχουν στους αγώνες της μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ριζική αλλαγή της σημερινής δυσάρεστης κατάστασης.