ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Εκβιάζει για την άρση της επιστράτευσης

Με τη στήριξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού αξιώνει - για άρση του στρατιωτικού νόμου - υποταγή στην αντιασφαλιστική πολιτική της

Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002

Με την αποδοχή της αντιασφαλιστικής πολιτικής της συνδέει η κυβέρνηση την άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών, έχοντας και τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, του προέδρου του Εργατικού κέντρου Πειραιά Γ. Μίχα και του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου.

Μετά από συνάντηση των παραπάνω με τον ΥΕΝ Γ. Ανωμερίτη, ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη με την οποία «τηρούνται όλα τα συμφωνημένα» και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων του ΝΑΤ διαμορφώνεται στο... 70% του μισθού, αντί του 80% για το οποίο αγωνίστηκαν και μάτωσαν οι ναυτεργάτες! Η άρση της επιστράτευσης συνδέεται με την κατάθεση της διάταξης, εκβιάζοντας έτσι τη συναίνεση των ναυτεργατών στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και στην εγκατάλειψη των χρόνιων αιτημάτων τους!

Ο Ν. Πέτρου, γενικός γραμματέας Β' της ΠΕΜΕΝ, δήλωσε στο «Ρ»: «Οι ναυτεργάτες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτούν παρόμοιες τυχοδιωκτικές ενέργειες και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, καθώς και την καταστρατήγηση του απεργιακού δικαιώματος, που με σκληρούς αγώνες έχει κατακτηθεί. Απαιτούμε την άμεση άρση του στρατιωτικού νόμου στα καράβια και της επιστράτευσης των ναυτεργατών. Η διάταξη που προωθείται κινείται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Παλεύουμε ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια. Για συντάξεις στο 80% επί του ποσού που γίνονται οι κρατήσεις». Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες θα οργανώσουν την πάλη τους και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους γι' αυτά τα ζητήματα, ενώ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας.