Μεγάλο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός

Ανακοινώθηκε το πλούσιο πρόγραμμα του κεντρικού τετραημέρου της Αθήνας στις 18/9 - 21/9. Σημαντικοί καλλιτέχνες «ντύνουν» το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002

Χέρι με χέρι μοιράζεται από χθες στα στέκια νεολαίας, σε δρόμους και πλατείες, στις σχολές και σε χώρους δουλιάς, η προκήρυξη της ΚΝΕ με το πρόγραμμα του κεντρικού τετραήμερου κορύφωσης του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, κι όπως φαίνεται για άλλη μια χρονιά... δε λείπει τίποτα από τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας! Γι' αυτό και τα παιδιά της ΚΝΕ εξορμούν με την προκήρυξη και το εισιτήριο στο χέρι, καλώντας τους νέους να μη λείψει κανείς από τη μεγάλη γιορτή, να είναι «πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή».

Το Φεστιβάλ, φέτος, θα ανοίξει τις πύλες του στις 18 Σεπτέμβρη, στο γνωστό χώρο των Ιλισίων, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Εστίας, στην Πανεπιστημιούπολη. Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα κορυφωθεί με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ και μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις 9:30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Στο πλαίσιο του τετραημέρου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το κίνημα κατά της καπιταλιστική «παγκοσμιοποίησης», καθώς και δυο συζητήσεις για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ιμπεριαλιστών και τι τελικά σημαίνει αυτή, ένα χρόνο μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ. Παράλληλα, θα υπάρχει η γνωστή Διεθνούπολη, ένας χώρος όπου θα συναντηθούν αντιπροσωπείες πολλών ξένων οργανώσεων νεολαίας και θα δοθεί βήμα αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται. Με δικά τους περίπτερα θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΑ, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», οργανώσεις ξένων εργατών και θεραπευτικές κοινότητες. Θα υπάρχουν βιβλιοπωλεία, ενώ θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες, αγώνες σκάκι, πινγκ πονγκ κ.ά.


Το δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα θα έχει ο παιδότοπος, όπου για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ θα δοθούν παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθεάτρου, κλόουν, θα οργανωθούν εκθέσεις, θεατρικά παιχνίδια κι άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, από αυτές που ξετρελαίνουν κάθε χρόνο τους λιλιπούτειους επισκέπτες της μεγάλης «πολιτείας». Επίσης, φέτος θα λειτουργήσει και κινηματογράφος με καθημερινές προβολές και αφιερώματα στον παλαιστινιακό κινηματογράφο, στον κινηματογράφο των λαών που αγωνίζονται και στο βουβό και σύγχρονο κινηματογράφο.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ

Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ θα δώσουν συναυλίες οι: Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Τσακνής - Λ. Μαχαιρίτσας, «Κίτρινα Ποδήλατα», «Domenica», «Apurimac», «Μωρά στη Φωτιά», «Ακρως Απόρρητον», Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αττικα», «Δυτική Οχθη», Σ. Βαζούρα κι ακόμα, αφιέρωμα στα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Παπαϊωάννου με τον Α. Παπαϊωάννου και τη Χ. Λαμπράκη.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, θα δώσουν συναυλίες οι: Π. Κατσιμίχας, Π. Θαλασσινός, Μ. Πασχαλίδης, Σ. Βαμβακάρης, Γ. Χριστοδούλου, Δ. Τσεκούρας - Κ. Παπακωνσταντίνου, «Εφτά Πέπλα», «Κιλιμάντζαρο», «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», «Blues Berger», Μ. Κακέπης κι ακόμα, αφιέρωμα σε μελοποιημένους Ελληνες ποιητές με τον Τ. Κωνσταντακόπουλο.

Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη, στις σκηνές του Φεστιβάλ θα παίξουν οι: «Πυξ Λαξ», Ν. Ζιώγαλας - Αν. Μουτσάτσου, Μ. Φάμελος, Χ. Κροκίδης, Αγάθωνας, «Αντίθεσις», «Ενοχο Λα», «Παλαϊνά Σεφέρια», ενώ θα γίνουν αφιερώματα στο πολιτικό λαϊκό τραγούδι με τον Δ. Κοντογιάννη (επιμέλεια του Νέαρχου Γεωργιάδη) και στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι με την ορχήστρα Ν. Ιωνίας.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, συναυλίες θα δώσουν οι: Δ. Μητροπάνος, Λ. Χαλκιάς, Μ. Δημητριάδη - Γ. Θωμόπουλος, Β. Λέκκας, Β. Κορακάκης, Γ. Βέη, Λ. Παπαδόπουλος, «Magic de spell», «GBS», «Φιλμ», «Ανάπλους» και θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Κώστα Μάντζιο.