ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μέρα «θετικών προοπτικών» και απελάσεων

«Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας», χαρακτηρίζει ο Ανάν τις απελάσεις συγγενών υπόπτων στη Λωρίδα της Γάζας

Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2002

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου και επίτευξης κάποιου είδους πολιτικής διευθέτησης με τους Παλαιστινίους, «προέβλεψε» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι που αναγνωρίζουν ότι με «τη βία δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε». Την ίδια στιγμή, η Π. Αρχή αποδεχόταν «κατ' αρχάς» ένα νέο σχέδιο αποκλιμάκωσης που εκπόνησε η ΕΕ. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ, παρεμβαίνοντας στις πρώτες απελάσεις συγγενών υπόπτων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις που αποφασίστηκαν από το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο, έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ως «απάντηση» στις αλλεπάλληλες δημόσιες εκκλήσεις του Παλαιστινίου υπουργού Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια, για πλήρη τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας θεωρήθηκαν οι πρώτες «θετικής χροιάς» δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν για τις προοπτικές επίτευξης αποκλιμάκωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, τόνισε ότι «πλέον υπάρχουν Παλαιστίνιοι που αναγνωρίζουν ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά» και κατά συνέπεια «υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσω του διαλόγου» αν και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη».

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την «κατ' αρχάς» αποδοχή του στο σχέδιο που του παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Ραμάλα, ο Δανός ΥΠΕΞ Περ Στιγκ Μέλερ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΕ προβλέπει, σε πρώτη φάση επίτευξη συμφωνίας ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές πριν τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «με προσωρινά σύνορα το 2003» και μονιμοποίηση των συνόρων μέχρι το 2005. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με το Δανό ΥΠΕΞ, ο Γιάσερ Αραφάτ αναφέρθηκε και στην απέλαση, χθες, μετά από σχετική δικαστική απόφαση, των αδελφών ενός υπόπτου για αντι-ισραηλινές επιθέσεις που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό τον Αύγουστο. Ο Αραφάτ χαρακτήρισε «έγκλημα» την απέλαση της αδελφής και του αδελφού του Αλί Ατζούρι, που χθες μεταφέρθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, στα αδέλφια Ατζούρι δόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό 200 δολάρια, μια αλλαξιά ρούχα και μπουκάλια νερό για «τη μετεγκατάστασή τους». Οι δύο απελαθέντες κατήγγειλαν αργότερα, από τη Γάζα, ότι τους εγκατέλειψαν στη μέση ενός αγρού κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ και ότι, προς στιγμήν, βρήκαν καταφύγιο στα γραφεία παλαιστινιακής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Στις απελάσεις, όμως, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, υπογραμμίζοντας ότι ο Κόφι Ανάν, εκτός από τη βαθύτατη ανησυχία για τις αυξημένες απώλειες ανάμεσα στους Παλαιστινίους αμάχους, θεωρεί «συλλογική τιμωρία και παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας τις πρώτες αυτές απελάσεις». Ο Εκχαρτ ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία να ανακαλέσει την απόφαση και προειδοποίησε για «σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες».

Αγωγή από τους αρνητές εφέδρους

Οκτώ Ισραηλινοί έφεδροι που συμμετέχουν στο κίνημα των αρνητών και δε δέχονται να υπηρετήσουν στα αυτόνομα εδάφη, κατέθεσαν, χθες, αγωγή στο Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο με την οποία ζητούν να χαρακτηριστεί «παράνομη» η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Οι ενάγοντες, που έχουν βαθμό από λοχίας μέχρι και συνταγματάρχης, υποστηρίζουν ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο, ο ισραηλινός στρατός οφείλει να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, παροχής υπηρεσιών και κάθε άλλου είδους κοινωνική εξυπηρέτηση στους αμάχους που κατοικούν στα εδάφη που θέτει, έστω και προσωρινά, υπό τον έλεγχό του».

Εντούτοις, καταγγέλλουν παραθέτοντας τις προσωπικές τους μαρτυρίες, ο ισραηλινός στρατός, όχι μόνο δε διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, αλλά παρακωλύει ακόμη και τη διέλευση ασθενοφόρων. «Κατά συνέπεια, υποστηρίζουν, η παρατεινόμενη ισραηλινή κατοχή παραβιάζει όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και είναι παράνομη». Δεν έγινε γνωστό αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα δεχτεί να εξετάσει την υπόθεση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, από το 1967, που κατατίθεται τέτοια αγωγή και μάλιστα από αρνητές εφέδρους, εκ των οποίων πολλοί, ήδη, φυλακίζονται κατά διαστήματα για την άρνησή τους.