ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απόπειρα κατά Καρζάι

Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να επαναφέρει το θέμα της επέκτασης της κατοχής...

Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002

Associated Press

Αμερικανοί της προσωπικής φρουράς του Καρζάι ελέγχουν το σπίτι του κυβερνήτη της Κανταχάρ, μετά την απόπειρα εναντίον του
ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι χτες στην Κανταχάρ και, λίγες ώρες νωρίτερα, η διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Καμπούλ, πέρα από το αιματοκύλισμα, με τους 15 νεκρούς και τους 20 τραυματίες, σηματοδοτεί μια τρανταχτή «αποτυχία» της κυβέρνησης που προσπαθούν να παγιώσουν οι «σύμμαχοι» στο Αφγανιστάν. Αυτό, φαίνεται να ενισχύει τις ήδη εκδηλωμένες αμερικανικές και βρετανικές προθέσεις να επεκταθεί η κατοχή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο σύνολο του εδάφους του.

Σχετικά με την απόπειρα κατά του Καρζάι, καθώς εκινείτο με αυτοκίνητο στην Κανταχάρ, δόθηκαν αντιφατικές πληροφορίες. Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντάλα Αμπντάλα είπε ότι ο άνδρας που άνοιξε πυρ κατά του αυτοκινήτου του Προέδρου ήταν «ένστολος», χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Αμερικανοί των Ειδικών Δυνάμεων που φρουρούν τον Καρζάι άνοιξαν πυρ και τρία άτομα σκοτώθηκαν. Το CNN, πάντως, πρόσφερε διάφορες εκδοχές για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση -μέλη της αλ Κάιντα, μέλη των Ταλιμπάν, άνδρες του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, που καλούσε για «ιερό πόλεμο κατά των κατακτητών Αμερικανών» την περασμένη βδομάδα, συνωμότες μέσα από την κυβέρνηση Καρζάι και πάει λέγοντας... Ο ίδιος ο Καρζάι είπε μετά την απόπειρα, σύμφωνα με το BBC, ότι «περιμένω πως θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα». Η κατάσταση της υγείας του κυβερνήτη της Κανταχάρ Γκουλ Αγά Σερζάι, που δέχτηκε μια από τις σφαίρες που προορίζονταν για τον Πρόεδρο, δεν ήταν γνωστή.

Στην έκρηξη των βομβών στην Καμπούλ, έξω από το κτίριο του υπουργείου Πληροφοριών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι (κατ' άλλες πηγές 30), περιλαμβανομένων τριών αστυνομικών, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 50. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία οι βόμβες ήταν δύο, η δεύτερη πιο ισχυρή από την πρώτη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε «ανακούφιση» για τη διαφυγή του Καρζάι από τον κίνδυνο, ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κλερ Μπούτσαν είπε πως σχεδιάζει να τον συναντήσει κατ' ιδίαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη βδομάδα.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο το γεγονός ότι ο Πολ Γούλφοβιτς χτες επανέφερε για άλλη μια φορά το θέμα της επέκτασης της κατοχής --της «ειρηνευτικής αποστολής», κατά τον ίδιο-- των αμερικανοβρετανικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να παίξει η ISAF ρόλο και εκτός της πρωτεύουσας», είπε χτες ο Γούλφοβιτς στο εκλεκτό κοινό του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς...