ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεδρίαση και εισβολή

Καταδίκασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας και μίλησε για εκλογές το Γενάρη, αλλά με πλήρη ισραηλινή αποχώρηση, ο Αραφάτ στην πρώτη συνεδρίαση, μετά από 18 μήνες, του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2002

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Ο λαός μας είναι ενάντια σε κάθε είδος τρομοκρατίας, είτε προέρχεται από κράτος, είτε από οργάνωση, είτε από άτομα» επανέλαβε, χτες, στη Ραμάλα, ο Γιάσερ Αραφάτ, εκφράζοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά παραβλέποντας τις παραγράφους της ομιλίας του, όπως υποστηρίζει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», που ζητούσαν από τους βουλευτές να απαγορεύσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι είναι καιρός να σταματήσει η αιματοχυσία, ενώ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αυτές υποσκάπτουν τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

Αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «εκμεταλλεύτηκε» τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να «καταπιέσει» τους Παλαιστινίους, ο Αραφάτ αναφέρθηκε στο θέμα των παλαιστινιακών εκλογών. Μίλησε για εκλογές στις αρχές Γενάρη, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ως προϋπόθεση την πλήρη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση. Ο ίδιος αν και, σαν αστείο, δήλωσε έτοιμος να εγκαταλείψει την εκτελεστική εξουσία αν του ζητηθεί από τους βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της σαφούς διάκρισης των εξουσιών.

Με την έναρξη της συνόδου, επανεκλέχτηκε ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου ο Αχμέντ Κορέι. Οι βουλευτές που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση, καθώς σε 12 από αυτούς απαγορεύτηκε η μετάβαση στη Δυτική Οχθη.

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Σαρόν, δήλωνε ότι η ομιλία του Αραφάτ δεν είχε νόημα και επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις με τον Αραφάτ». Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ ζητούσε έργα και όχι λόγια, ενώ εκπρόσωπος της Χαμάς μίλησε για «έναν απογοητευτικό Αραφάτ» που «δεν προσδιόρισε πώς ακριβώς ορίζει την παλαιστινιακή αντίσταση». Απογοητευμένοι φέρονται και αρκετοί βουλευτές, καθώς παρά τον εκτενή λόγο, ο Αραφάτ δεν προσδιόρισε ημερομηνίες και διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, τανκς και εκσκαφείς εισέβαλαν στους καταυλισμούς Μπουρέιγ και Νουσαϊράτ, στη νότια Γάζα, όπου κατέστρεψαν πλήθος καταστημάτων «υπόπτων για κατασκευή εκρηκτικών» και σπίτια «υπόπτων», πριν αποχωρήσουν. Σε ξεχωριστό επεισόδιο, 2 Παλαιστίνιοι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώθηκαν στη Ράφα.

Ταυτόχρονα, γινόταν γνωστό ότι αφαιρέθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, η ισραηλινή υπηκοότητα από έναν Ισραηλινό Αραβα, που κατηγορείται για συμμετοχή σε επίθεση αυτοκτονίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η τακτική θα συνεχιστεί «για όσους βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων των δικαιωμάτων των πολιτών.