Συμπόσιο για τη Νικόπολη
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στη Νικόπολη θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη, το οποίο πραγματοποιείται από χτες και θα ολοκληρωθεί στις 15/9, στην Πρέβεζα, οργανωμένο από την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Ιδρυμα Ακτία Νικόπολις.

Συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ. Το πρώτο διεθνές συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1984 και από τότε μέχρι σήμερα προέκυψε πλήθος νέων στοιχείων από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα.

Η Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) και την οριστική επικράτησή του επί των αντιπάλων του, Μάρκου Αντώνιου και Κλεοπάτρας της Αιγύπτου. Η ίδρυση μιας πόλης μόνο και μόνο για να τιμηθεί μια σημαντική νίκη είναι μια πρόφαση, που ίσως να ικανοποιούσε τα αισθήματα των πληβείων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά όχι τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Με την ίδρυση της Νικόπολης, οι Ρωμαίοι θα έλεγχαν τη βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά θα έδιναν και μια -απαραίτητη γι' αυτούς- οικονομική ενίσχυση στην περιοχή, η οποία είχε σχεδόν ερημώσει από τους αλλεπάλληλους πολέμους. Ετσι, για δέκα αιώνες, η Νικόπολη αναδείχτηκε στο σημαντικότερο αστικό κέντρο της βορειoδυτικής Ελλάδας.