Προετοιμασίες των ΗΠΑ για τον πόλεμο του Ιράκ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002

Associated Press

Οι Αμερικανοί συμπλήρωσαν τους τελευταίους μήνες τα αποθέματα πετρελαίου που τους είναι απαραίτητα για τη στρατιωτική τους επίθεση κατά του Ιράκ.

Ο ίδιος ο Μπους έχει δώσει εντολή, οι ρεζέρβες πετρελαίου να φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο.

Το Γραφείο για τη στρατηγική αποθεμάτων πετρελαίου στην Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει θεωρητικά τα όριά τους.

Ακόμη, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποθηκεύσει στις βάσεις τους, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης.

Ειδικοί στα θέματα πετρελαίου βεβαιώνουν ότι η αχαλίνωτη αγορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο.

Τα αποθέματα δεξαμενών πετρελαίου δείχνουν το σχεδιαζόμενο πόλεμο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του Ισραήλ κατά του Ιράκ. Αυτό ακριβώς φοβήθηκαν οι ΗΠΑ, όταν υποστήριξαν το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα, αφού η Βενεζουέλα, που είναι για τις ΗΠΑ, λόγω του πετρελαϊκού πλούτου, η «Σαουδική Αραβία της Νότιας Αμερικής», θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα μποϊκοτάζ του ΟΠΕΚ.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάει κανείς τη δήλωση των ΗΠΑ, ότι θέλουν να ξεκινήσουν με τα φυσικά αποθέματα πετρελαίου στην Αλάσκα, που δείχνει καθαρά τις στρατηγικές προθέσεις των ΗΠΑ.

Οποιος έχει τις δεξαμενές πετρελαίου γεμάτες δε φοβάται ένα μποϊκοτάζ των Αράβων σε περίπτωση επίθεσής του ενάντια σε αραβική χώρα.

Νέες πίστες στο Ομάν


Associated Press

Στο σουλτανάτο του Ομάν στο στόμιο του Περσικού Κόλπου δε θησαυρίζουν οι ΗΠΑ μόνον από τη βενζίνη. Κατασκευάστηκαν εκεί με τη συνδρομή 90 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ νέες στρατιωτικές πίστες, δήθεν «για την αεροπορία του Ομάν».

Τα αεροπλάνα όμως του Ομάν δε χρειάζονται πίστες 5.500 μέτρων. Οι πίστες αυτές αντιστοιχούν στο μήκος εκκίνησης ενός πλήρως φορτωμένου βομβαρδιστικού Β-52.

Παρόμοιες πίστες έχουν κατασκευαστεί όπως έχει αναγγελθεί και στο Σεϊχάτο Κατάρ του Περσικού Κόλπου.

Ετσι οι ΗΠΑ ανεξαρτητοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία γιατί αυτό που ουσιαστικά πέτυχαν οι ΗΠΑ στον Πόλεμο του Κόλπου, ήταν οι βάσεις τους στη Σαουδική Αραβία.

Τώρα βέβαια που η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων στην ετοιμαζόμενη επίθεση κατά του Ιράκ και απειλεί μάλιστα με στρατιωτική κατάληψη όλων των πετρελαιοπαραγωγικών της πηγών. Αλλά η Σαουδική Αραβία έχει βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και το Ιράν, που είναι ένας από τους κύριους στόχους των ΗΠΑ για την περιοχή και βρίσκεται στη λίστα των χωρών του «άξονα του κακού».

Πρόσφατα μάλιστα τέθηκε και ένα σχέδιο ειρήνης στο τραπέζι για την περιοχή.

Γιατί έπρεπε να φύγει ο Μπουστάνι

Σχέδια για την ειρήνη και άνθρωποι που δουλεύουν για λύσεις χωρίς βία αντιμετωπίζουν πάντα δυσκολίες. Ο Βραζιλιάνος γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αρχής Ελέγχου Χημικών Οπλων, Ζοζέ Μπουστάνι, έζησε στο πετσί του αυτές τις δυσκολίες. Ο διπλωμάτης καριέρας είναι μια προσωπικότητα με πεποίθηση στο καθήκον.

Πριν από ένα χρόνο είχε εκλεγεί για μια ακόμη θητεία, όμως τον Απρίλη του 2002 απολύθηκε από μια μη κανονική δίκη με παρέμβαση των ΗΠΑ για «μη διπλωματική συμπεριφορά».

Ο Μπουστάνι (σύμφωνα με στοιχεία) βρισκόταν λίγο πριν από τη συμφωνία με τους Ιρακινούς για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα ελέγχου χημικών όπλων. Αυτό φυσικά δεν ταιριάζει στα σχέδια των ΗΠΑ, γιατί τότε δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ένας πόλεμος κατά του Ιράκ.

Τώρα βέβαια ο πλανητάρχης μετά τις διακοπές του (έναν ολόκληρο μήνα) δηλώνει πως ανεξάρτητα από το αν θα πάνε επιθεωρητές του ΟΗΕ ή όχι στο Ιράκ, ο πόλεμος κατά του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί.

Πόλεμος από το Διάστημα

Δε γνωρίζουμε βέβαια πότε θα αρχίσει ο πόλεμος, επειδή τα όπλα ακριβείας και τα υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματά τους, που έριξαν στο Αφγανιστάν, δεν παράγονται μαζικά.

Ο Πρόεδρος Μπους όμως και η ομάδα γύρω του δεν έχουν αναστολές να χρησιμοποιήσουν την αμερικανική υπεροχή που έχουν ακόμα για έναν πόλεμο που ετοιμάζουν.

Τα διαστημικά όπλα δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, όμως πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί. Εγινε μάλιστα και τελετή για την πρώτη διαστημική αμερικανική διοίκηση.

Αλλά και εδώ υπάρχει το αντίδοτο. Στο Ιράκ έχει μελετηθεί με ακρίβεια η διεξαγωγή ασύμμετρου πολέμου και η εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου.

Και η Ελλάδα;

Τι σημαίνουν όλα αυτά από την πλευρά της ελληνικής προοπτικής;

Η χώρα μας είναι και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, λόγω:

Η παρουσία των βάσεων στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με όλες τις μεταπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας και στη γύρω περιοχή. Η χώρα μας, μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, μετατράπηκε σε πολεμικό ορμητήριο για τις επεμβάσεις της «νέας τάξης». Με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ τέθηκε ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση για την πολεμική εκστρατεία που κήρυξαν οι ΗΠΑ στον κόσμο κατά της «τρομοκρατίας».

Σε πολεμική ετοιμότητα έχουν λοιπόν τεθεί:

- Η αμερικανική βάση της Σούδας (στην Κρήτη).

- Η αμερικανική βάση του Ακτίου της Πρέβεζας, των ιπτάμενων ραντάρ ΑΒΑΚΣ.

- Το περιφερειακό στρατηγείο της Λάρισας (ένα είδος βάσης κι αυτό).

Πρέπει εδώ να τονίσουμε την τεράστια σημασία της βάσης της Σούδας, αφού συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου.

Η βάση της Σούδας μαζί με τις εγκαταστάσεις ραντάρ στην Κρήτη αποτελεί ενιαίο ιστό με τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Η βάση της Σούδας αποτελεί αεροπορική και ναυτική βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι έχει και χαρακτήρα αμερικανικού εδάφους.

Να τονίσουμε ακόμη ότι με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε κινητοποίηση μπαίνουν από ελληνικής πλευράς:

Ολη η χώρα και οι Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

Η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ΗΠΑ

Μετά την 11η του Σεπτέμβρη 2001, πριν σχεδόν ένα χρόνο, από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, αλλά και στο Πεντάγωνο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει, ξεκίνησε έναν «πόλεμο χωρίς τέλος» ενάντια στην «τρομοκρατία».

Με δεδομένο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει την επίθεση κατά του Ιράκ στον ευρύτερο πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας» οι προετοιμασίες θα μπορούσε να πει κανείς ότι και στην Ελλάδα είναι ανάλογες.

Στην Ελλάδα μάλιστα είχαμε παγκόσμια «πρωτοτυπία».

Η επιχείρηση των ελληνικών αρχών κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν» προαναγγέλθηκε επίσημα από την κρατική τηλεόραση με συνέντευξη του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τ. Μίλερ.

Οταν πια ορισμένα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωναν ότι η «17Ν» βρίσκεται στον Κορυδαλλό, ο κ. Μίλερ δήλωνε πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την εξάρθρωση της «17Ν»...

Τελευταία μάλιστα, με τις συχνότατες δηλώσεις του τύπου «προσπαθούμε», «δουλεύουμε σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση», αποκάλυπτε το ρόλο των ΗΠΑ.

Η άμεση αυτή παρέμβαση των ΗΠΑ και στην Ελλάδα ανάγκασε την ίδια την κυβέρνηση να κάνει παρατήρηση στον ανθύπατο.

Με αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα για την προετοιμασία του πολέμου κατά του Ιράκ ποιος αμφιβάλλει για το ρόλο της Ελλάδας στην επίθεση κατά του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής;

Μήπως δε γνωρίζει ο ελληνικός λαός το ρόλο που έπαιξε η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο των Βαλκανίων;


Ν. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ