ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Νέα ευρήματα ... στην «ανασκαφή που ολοκληρώθηκε»...
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002

Κάτω αριστερά διακρίνεται το εύρημα, το οποίο είναι φανερό πως συνεχίζεται σε βάθος. Πάνω αριστερά, διακρίνεται το ίχνος του εκσκαφέα
Συνεχίζουν να «πέφτουν» σε αρχαία οι μπουλντόζες που εξακολουθούν να καταστρέφουν τον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, αν και οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ανασταλεί, αφού εκκρεμούν προσφυγές μαζικών φορέων ενάντια στο έργο.

Χτες, το μηχάνημα έσκαβε στα ΝΑ του οικοπέδου, στο σημείο που υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν αρχαία ...αλλά βράχος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα «στοιχεία» που κατέθεσε ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) στο δικαστήριο. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων ειδοποίησε την αστυνομία και η εκσκαφή διακόπηκε, αλλά σίγουρα επήλθαν κάποιες καταστροφές, αφού στα μπάζα υπήρχαν και εμφανή αρχαία κομμάτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έλαβε φαξ από το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενημέρωνε ότι η εκσκαφή ήταν «νόμιμη». Από αυτό θα πρέπει να υποθέσουμε ότι, αν δεν ανακάλυπτε τυχαία η επιτροπή την ύπαρξη αρχαίων στην εκσκαφή, ίσως ο εργολάβος να συνέχιζε ανεμπόδιστος; Πάντως, θυμίζουμε ότι η άδεια της Πολεοδομίας για τις εκσκαφές έχει προσβληθεί νομικά από τη Συντονιστική Επιτροπή και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι σε οποιοδήποτε έργο, ιδιωτικό ή δημόσιο, η αποκάλυψη αρχαιοτήτων κατά τις εργασίες σημαίνει και την αυτόματη διακοπή του για να επιληφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην προκειμένη περίπτωση, τα πράγματα περιπλέκονται για την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δηλαδή για το υπουργείο και την κυβέρνηση εν γένει. Γιατί στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τον ΟΑΝΜΑ δηλώνεται ότι τα ανασκαφικά στοιχεία έχουν παρθεί από την Α` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην αρμοδιότητα της οποίας εντάσσεται και η περιοχή του Μακρυγιάννη. Αυτό σημαίνει πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία έδωσε το «πράσινο φως» για τις εκσκαφές στο συγκεκριμένο σημείο, θεωρώντας πως δεν υπάρχουν αρχαία.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε, αν και ποιος θα αναλάβει την ανασκαφή που επιβάλλεται να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο, όχι μόνο γιατί η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη «αποφανθεί», αλλά και γιατί, σύμφωνα με ...μια εκδοχή του υπουργείου, «οι ανασκαφές έχουν ολοκληρωθεί». Μιλάμε για μία εκδοχή, γιατί στις απαντήσεις του υπουργού στις σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ, τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα δημοσιευτούν ...όταν αυτές ολοκληρωθούν!