ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πλιάτσικο και χτύπημα δικαιωμάτων

Ανακοίνωση της Εργοστασιακής Επιτροπής

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002

Το «πλιάτσικο» σε βάρος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί μία από τις δραματικές συνέπειες που προέκυψαν με την ιδιωτικοποίησή του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ). Οπως διαμηνύει η παράταξη, τα όσα συμβαίνουν σήμερα σε βάρος του Ναυπηγείου αποτελούν απλώς την αρχή, καθώς έπονται το «ξεπάτωμα» των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμα και απολύσεις, επισημαίνοντας ότι «το παράδειγμα της SOFTEX λέει πολλά». Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου να υψώσουν φωνή αντίστασης στα όσα τους επιφυλάσσουν, να βγάλουν επιτέλους τα σωστά συμπεράσματα για τις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πρωτοστάτησαν στο ξεπούλημα του Ναυπηγείου, για την «εγκληματική, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τη στάση της ΝΔ και υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να στηρίξουν «αγωνιστικούς συνδυασμούς που στέκονται δίπλα στους αγώνες μας».

Ειδικότερα, η ΕΕΝΣ σημειώνει ότι η πολυεθνική HDV - ο «σωτήρας» που παρέλαβε το Ναυπηγείο τσάμπα - μόλις πάτησε το πόδι της στο Ναυπηγείο νοίκιασε ένα κομμάτι του σε αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης, τώρα παζαρεύει να παραχωρήσει το τμήμα κατασκευής τρένων σε άλλη εταιρία, ενώ διαδίδεται ότι έχει νοικιάσει και τις δεξαμενές! Ταυτόχρονα προαναγγέλλοντας συνθήκες εργασίας μεσαιωνικού τύπου, έχει αρχίσει να τοποθετεί κάμερες σε κάθε σημείο!

Οσο για τα εργασιακά τους δικαιώματα επισημαίνει ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας κινδυνεύουν», διευκρινίζοντας ότι ταυτόχρονα με τα όσα εκτρωματικά ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΣΕΒ σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, ανάλογους σχεδιασμούς κάνει και η πολυεθνική, καθώς ήδη στο Ναυπηγείο οι έκτακτοι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών αυξάνονται, ενώ γίνεται προσπάθεια να αποχαρακτηριστούν εργάτες από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά!

«Ως εργαζόμενοι - σημειώνεται - επιβάλλεται σήμερα να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε, καταδικάζοντας τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους και στο συνδικαλιστικό και στο πολιτικό κίνημα».