162ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ακόμη περιμένουν το σχολείο τους

Κλειστό παραμένει εδώ και ένα χρόνο έτοιμο κτίριο γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει στη διάνοιξη... δρόμων πρόσβασης

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002

Δεν είναι λαχανόκηπος που θα ομόρφαινε ένα σχολείο, αλλά ένα περιφραγμένο χωράφι που καθιστά αδύνατη την πρόσβαση
Θύματα αδιαφορίας, εμπαιγμού και... προεκλογικών σκοπιμοτήτων έχουν πέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, γονείς και μαθητές του 162ου δημοτικού σχολείου Αθήνας, στον Κολωνό. Αν και το κτίριο, που προορίζεται για να το στεγάσει είναι έτοιμο από το καλοκαίρι του 2001, είναι αδύνατο να μεταφερθούν οι μαθητές του εκεί, γιατί οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να υπάρχει δρόμος πρόσβασης (κατάλληλες διαδικασίες για απαλλοτριώσεις κλπ.)! Σήμερα εδώ και 10 χρόνια το σχολείο αυτό (περίπου 160 μαθητές) λειτουργεί σε διπλοβάρδια με το 60ό δημοτικό (περίπου 180 μαθητές) σε ένα κτίριο στη συμβολή των οδών Αίμωνος και Τηλεφάνους.

Το σχολείο λοιπόν που κατασκευάστηκε μετά από πάγιο αίτημα της Ενωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στη συμβολή των οδών Ζηνοδώρου και Νικοδήμου 13, είναι σήμερα πλήρως αναξιοποίητο. Η πρόσβαση από την κεντρική πύλη του σχολείου είναι αδύνατη, γιατί ακριβώς μπροστά στην πόρτα βρίσκεται περιβόλι με μαρούλια... Ενώ η «εναλλακτική» λύση πρόσβασης από την οδό Αίμωνος - φάρδους περίπου 4 μέτρων και διπλής κατευθύνσεως - είναι άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά, μέσα σε βιομηχανική περιοχή, αφού περνούν κυρίως φορτηγά και τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα. Ωστόσο, το σχολείο παραμένει ανοιχτό και αφύλαχτο, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν προκληθεί φθορές, όπως σπασμένα τζάμια, γκρεμισμένοι σοβάδες κ.ά.

Παίζουν προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες μας!

Αναφερόμενη στην ιστορία αυτού του σχολείου, η Ευθυμία Καπνιά, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων, λέει: «Μετά τους σεισμούς του 1999 ο ΟΣΚ αποφάσισε με το κονδύλι που είχε πάρει για τα σεισμόπληκτα σχολεία, να υλοποιήσει ένα αίτημά μας και να κτίσει ένα νέο κτίριο, όπου θα στεγαζόταν το 162ο δημοτικό. Επειδή το χρονικό περιθώριο ήταν μικρό για να γίνουν διαδικασίες απαλλοτρίωσης του περιβολιού, ώστε να διανοιχτούν δρόμοι, ζήτησε τη δέσμευση του δήμου ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ο οποίος δεσμεύτηκε. Ολα αυτά έγιναν στα τέλη του ?99».

Και συνεχίζει: «Από πέρυσι τον Ιούλη το σχολείο είναι έτοιμο. Από τότε όμως δεν έχει ανοιχτεί ο δρόμος. Πόσο έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη διάνοιξη των δρόμων κανείς δεν ξέρει, γιατί κανείς δε μας ενημερώνει υπεύθυνα». Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής της παρ. 1, του άρθρου 7 του Ν. 2839/00, με έγγραφη απόφασή της στις 24 Μάη 2002, προτείνει την απαλλοτρίωση του περιβολιού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι παίζεται πολιτικό, προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες μας. Πέρυσι ο ΟΣΚ έψαχνε την Ενωση Γονέων και το δήμο για να παραδώσουν το σχολείο. Οταν βγήκαν οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές, ο Μ. Μπαλτάς, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, ο οποίος είναι και υποψήφιος στο συνδυασμό του Χρ. Παπουτσή, μάς είπε: «δε δίνω το κλειδί» με το πρόσχημα ότι δεν έχει ανοιχτεί δρόμος. Από τη μεριά του ο δήμος υποστηρίζει ότι λίγο πριν τις εκλογές θα είναι έτοιμο. Δεν ξέρουμε τι ενέργειες κάνει, προσπαθούμε μάταια να βρούμε άκρη», καταλήγει η Ευθ. Καπνιά.

Μας «δουλεύουν»...

Την ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς παραβρέθηκαν στο 162ο δημοτικό, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Αθήνας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν στους γονείς ότι σε τρεις εβδομάδες θα είναι όλα έτοιμα!

«Το σχολείο είναι εντάξει εδώ και 1,5 χρόνο και έρχεται ο δήμος και λέει ουσιαστικά ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές θα είναι έτοιμο. Με λίγα λόγια μας δουλεύουν. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλη κοροϊδία. Δεν πάει άλλο», επισημαίνει η Μαρία Κόκκαλη, ταμίας του Συλλόγου.

«Εχουμε μείνει στα "θα". Εχτισαν ένα σχολείο ανάμεσα σε βιομηχανίες και περιβόλια. Οπου κι αν έχουμε πάει μάς έχουν κλείσει τις πόρτες, τόσο σε υπουργεία, όσο και στον ΟΣΚ δε μας έχουν πει τίποτα συγκεκριμένο. Και στο Δήμο όλο μας λένε ότι θα ανοίξει ο δρόμος, αλλά τα μαρούλια μένουν εκεί», υπογράμμισε η Μαρία Λεμποτέση, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

«Στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς μας είχαν πει ότι το καλοκαίρι θα είχε ανοιχτεί ο δρόμος και τελικά δεν έγινε τίποτα, τώρα μας λένε να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές», υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κλήμης, γονιός.

Ενώ μια μητέρα αναρωτιέται: «Αν δεν ανοιχτεί ο δρόμος, κανένας δε θέλει να πάει. Δηλαδή πώς να πάμε; Να πηδάμε από τα χωράφια; `Η να ριψοκινδυνεύουμε τη ζωή των παιδιών μας από δρόμους που δεν έχουν ούτε πεζοδρόμια;».


Ελ.ΤΖΙΒΡΑ