Ο Μπους κήρυξε τον πόλεμο
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002

Associated Press

Διαδήλωση στο Ιράκ κατά της επίθεσης
«Αν δεν επιβάλει ο ΟΗΕ τις αποφάσεις του στο Ιράκ, τότε η ανάληψη δράσης είναι αναπόφευκτη». Αυτή θα μπορούσε να είναι η συμπύκνωση της ομιλίας που απηύθυνε την περασμένη Πέμπτη στην 57η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας, ουσιαστικά, τελεσίγραφο τόσο στο Ιράκ όσο και στον ΟΗΕ. Είχε προηγηθεί η εναρκτήρια ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος αν και δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην προοπτική μονομερούς δράσης, δεν την απέκλεισε ως προοπτική στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αφού πέταξε το «γάντι» στη Γενική Συνέλευση, απειλώντας μάλιστα με την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ, ο Μπους κατηγόρησε το ιρακινό καθεστώς πως όχι μόνο διαθέτει διασυνδέσεις και υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και ότι περιφρονεί από το 1991 έως σήμερα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χαρακτήρισε τη Βαγδάτη «τεράστια απειλή», που αν συνεχίσει να περιφρονεί τον ΟΗΕ, «ο κόσμος οφείλει με αποφασιστικότητα να την αναγκάσει να λογοδοτήσει».

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μεταφέρονται στο Κατάρ από την Κεντρική Διοίκηση στη Φλόριδα τουλάχιστον 600 ανώτεροι αξιωματούχοι «υποστήριξης», προκειμένου «να λάβουν μέρος σε άσκηση στον Κόλπο». Παρά τις εντεινόμενες ενδείξεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται πυρετωδώς, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων επέμενε να διαψεύδει ότι επίκειται πλήγμα.