Η καλή γκαρσόνα και το δόγμα του χλευασμού
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002

Στο μουλιασμένο δυσώδες τοπίο του φετινού Σεπτέμβρη, με τη μυρουδιά του φριχτού πολέμου να τριγυρνάει σαν κοράκι στα ακατοίκητα πρόσωπα της παγκόσμιας εξουσίας, θέλει πολύ κόπο και τεράστιες πνευματικές μπουλντόζες να μη μας πάρει από κάτω η συνθλιπτική μελαγχολία του «τίποτα δεν αλλάζει».

Αυτή σύντροφοι είναι η μέγκενη του καιρού μας. Σφίγγει φριχτά όταν διαβάσεις πως η μια πλευρά του επικείμενου πολέμου ετοιμάζει πυραύλους με μικρόβιο σύφιλης(!), η άλλη τα νέα της όπλα, όπως βόμβα ηλεκτρομαγνητισμού που καίει το οξυγόνο και οι άνθρωποι - εχθροί σκάνε σαν μπαλόνια. Η δε τρίτη πλευρά, το Ισραήλ, περιορισμένη πυρηνική επίθεση. Ερημη χώρα, Γη, που θα 'λεγε κι ο Αμερικανός ποιητής πριν ο Μπους γίνει αυτοκράτορας κι ο Σαντάμ μονομάχος.

Στα στενά τα δικά μας μονοπάτια του ζοφερού καινούριου κόσμου, δώσαμε το μισό Αιγαίο με βούλα και χαρτί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ανήκει στην ίδια εκλογική περιφέρεια(!) με τον κ. Γ. Παπανδρέου τον οποίο επιθυμεί να διδάξει «ζεϊμπέκικο του Αιγαίου» («Τζουμχουριέτ» 11-9-2002). Το Κυπριακό καρκινοβατεί. Η ΕΕ σαπίζει σε μια οικονομική και κυρίως πολιτική και πολιτισμική ύφεση με αίτιο και αιτιατό τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Ψάχνω στα ψιλά της κακαούνιας ειδησεογραφίας έναν έρωτα, έναν ηρωικό ωραίο θάνατο, ένα θαύμα σαν ποίημα, ένα ταλέντο με προοπτική σ' ένα ευτυχισμένο και ήρεμο παιδί. Τίποτα που να φωτίζει τον κόσμο εκτός ίσως από μερικά ανθεκτικά Κνιτόπουλα που αντέχουν να παίζουν ερασιτεχνική κιθάρα σε πάρκα και πλατείες με την εμμονή της κληρονομημένης ιστορίας και της πίστης ότι «όλα αλλάζουν άμα θες σύντροφε»...

Απ' αυτά τα παιδιά κρατιέμαι. Αντίπαλο δέος στην γκαρσόνα από τη Φλόριντα. Διαβάζω πως έγινε ηρωίδα, φέτος στις ΗΠΑ, γιατί άκουσε τρεις άντρες «αραβικής καταγωγής» που έπιναν καφέ, να λένε κάτι για... τρομοκρατικές επιθέσεις και τους κατέδωσε. Η πιο καλή γκαρσόνα είν' αυτή που στήνει αυτί όταν σερβίρει. Πρότυπο εργαζόμενης γυναίκας. Θα την αναδείξει το Χόλιγουντ ως ηρωική αντίπαλο της τρομοκράτισσας ή της χαζής που πεθαίνει σε λευκά τούρκικα κελιά αντί να βγαίνει βόλτα στα μαγαζιά.

Αυτό το Σεπτέμβρη φαίνεται καθαρά η νέα κυρίαρχη φιλοπόλεμη ιμπεριαλιστική πολιτική επικοινωνίας. Είναι το δόγμα του χλευασμού. Το υπέρτατο: Σκοτώνω - φτύνω. Φτύνω - σκοτώνω. Πλουτίζω με αίμα και σάλιο.

Γιατί πώς να αντέξω στην ανάγνωση μιας είδησης που μόνο αυτό το δόγμα θα μπορούσε να στείλει με τα πρακτοροχαλκεία του σ' όλη τη Γη. Διαβάστε:

«Επιτέλους άνοιξαν στο δημοκρατικό πλέον Αφγανιστάν τα πρώτα ίντερνετ - καφέ...». Αν δεν είμαστε εμείς πια σύντροφοι, ανελέητοι με τους εαυτούς μας, θα είμαστε συνένοχοι. Στο δόγμα του χλευασμού έχουμε μια μόνο απάντηση: Αντιστέκομαι - Οργανώνομαι - Επαναστατώ. Ολα τ' άλλα πλουραλιστικά, τάχαμου, σενάρια δημοκρατίας, συρρικνώνουν το μέλλον σε δυο γραμμές από ανθρώπινα ράκη. Τους ανυποψίαστα νεκρούς και τους συναινετικά φτυμένους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ