ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σε ετοιμότητα ο στρατός της ΠΓΔΜ προβλέποντας νέα «κρίση»
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000

Associated Press

Οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις σε δράση
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ενα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ πως εμφανίζεται στρατιωτική κινητικότητα στη μεθόριο της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως αυξάνει την ετοιμότητα του στρατού της στα σύνορα με τη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο!

«Είμαστε προσεκτικοί εξαιτίας των γεγονότων στο βορρά και για το λόγο αυτό η πολεμική ετοιμότητα του σώματος του Κουμάνοβο έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο ημέρες. Οι περιπολίες μας στα σύνορα είναι πιο συχνές και οι φρουρές μας έχουν ενισχυθεί, όπως και ο έλεγχος των συνόρων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Τρενταφίλοφ. Υπαινισσόμενος πως το μέτρο αυτό ελήφθη μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ο Τρενταφίλοφ πρόσθεσε πως οι μονάδες του στρατού της ΠΓΔΜ κατά μήκος των βορείων συνόρων «δεν αυξάνονται, αλλά βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα». Και «υιοθετώντας» τα τελευταία σενάρια για κλιμάκωση και επέκταση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και στην «ευρύτερη» περιοχή, κατέληξε: Η ΠΓΔΜ ανησυχεί ότι η αναταραχή θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε περιοχές εκτός της επαρχίας του Κοσσόβου, η οποία ελέγχεται από τη δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR»...

Ρωσικές αντιδράσεις και έκτακτη «σύσκεψη» του ΝΑΤΟ


Μετά την Κίνα, χτες και η Ρωσία εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία της για την τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το παρόν κλίμα έντασης και τα πρόσφατα κρούσματα βίας αποδίδονται σε ενέργειες «Κοσσοβάρων Αλβανών εξτρεμιστών» με πρώτο στόχο την «πλήρη εξόντωση όλου του μη-αλβανικού πληθυσμού. Στην ίδια ανακοίνωση, εκτιμάται πως δε θα επέλθει σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο μόνον με στρατιωτικά και αστυνομικά μέσα, ενώ γίνεται έκκληση για την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» για καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Αργότερα, από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών του Συμφώνου με αποκλειστικό θέμα την αύξηση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για αύριο (Παρασκευή).

Σύμφωνα με ανώνυμο ΝΑΤΟικό αξιωματούχο, θα συζητηθούν οι ανησυχίες των ηγετών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την τεταμένη κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, όπως και η παρατήρηση αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας εντός και εκτός της μεθορίου της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. «Θα τεθούν», όπως είπε, «επί τάπητος και οι ανησυχίες ΝΑΤΟικών αξιωματούχων για την κοιλάδα του Πρέσεβο» στη Νότια Σερβία (κοντά στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο), όπου «υπηρεσίες αντικατασκοπίας του Συμφώνου έχουν παρατηρήσει έντονη κινητικότητα δυνάμεων Κοσσοβάρων Αλβανών στην περιοχή, όπως επίσης, και την εκεί ανασυγκρότηση των ειδικών σερβικών αστυνομικών δυνάμεων, εμφανιζόμενες αμφότερες σε τροχιά αντιπαράθεσης».

Νέες έρευνες για παράνομα όπλα...

Αιφνιδιαστικές έρευνες στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα διενήργησαν χτες ξημερώματα Αμερικανοί στρατιώτες της ΚΦΟΡ. Το αποτέλεσμα; Συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ άτομα και κατέσχεσαν διάφορα όπλα. Επιπλέον, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να «βοηθήσουν» την επιστροφή Αλβανών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο σερβικό τομέα της πόλης, μετά τα πρόσφατα επεισόδια, αλλά και να απαγορεύσουν κάθε διαδήλωση και στους δύο τομείς της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα.

Εντούτοις, το σχέδιο επιστροφής των Αλβανών κατοίκων στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη σερβική κοινότητα της πόλης. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» για παράδειγμα επικαλείται τις δηλώσεις ενός Σέρβου με το όνομα Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος καλεί τις πολυεθνικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν αυτό τους το σχέδιο, ειδάλλως «η ένταση θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες».

Καθώς οι γαλλικές δυνάμεις αναπτύσσονταν σε διάφορες περιοχές του σερβικού τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, κάπου 300 Αμερικανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από στρατιωτικά οχήματα σε πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα (!) διέσχισαν τη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ και διενήργησαν εξονυχιστικές έρευνες στη λεγόμενη «Μικρή Βοσνία» της πόλης. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ο Νέβιλ Κλέιτον, είπε πως οι Αμερικανοί κατέσχεσαν έναν εκτοξευτήρα χειροβομβίδων, αυτόματα όπλα και μερικές χειροβομβίδες. Ο ταγματάρχης Ερικ Γκούνχους, πρόσθεσε, πως συνελήφθησαν και οκτώ άτομα, δίχως να προσδιορίσει την εθνική τους ταυτότητα.