Οι ναυτεργάτες αναγνωρίζουν τους συμπαραστάτες τους

Στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΝΑΣ και της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση»

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002

Από την περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη και του Κ. Τζατζάνη στο λιμάνι του Πειραιά
Ενας κλάδος που έδωσε έναν ηρωικό αγώνα το προηγούμενο διάστημα - και μάτωσε γι' αυτόν τον αγώνα - για το δικαίωμά του στη δουλιά και την ασφάλιση, αλλά και για το ίδιο το δικαίωμά του να αγωνίζεται, να απεργεί, ένας τέτοιος κλάδος, όπως είναι οι ναυτεργάτες, έχει κάθε λόγο να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική (μ' όποιο μανδύα κι αν παρουσιάζεται) και στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στηρίζοντας εκείνους τους συνδυασμούς και τους ανθρώπους που βρέθηκαν και βρίσκονται στο πλευρό του, που μάτωσαν μαζί του. Αυτό το κάλεσμα απηύθυναν χθες η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Ελπίδα Παντελάκη κι ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Κώστας Τζατζάνης, που περιόδευσαν στα καράβια, μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Τούσσα και τον πρόεδρο του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο Γιάννη Μανουσογιαννάκη.

Στις μηχανές των πλοίων και τους καταπέλτες, εκεί όπου πριν από δυο μήνες οι ναυτεργάτες δέχτηκαν τα πυρά της άγριας κρατικής καταστολής, υποδέχτηκαν τους υποψηφίους της ΝΑΣ και της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» με θέρμη και χαμόγελο. Γιατί αναγνωρίζουν στα πρόσωπά τους δικούς τους ανθρώπους, που συνεχίζουν και σήμερα να στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους. «Τι θέση πήραν οι άλλοι δήμαρχοι και νομάρχες, όταν δίνατε τις μάχες στους καταπέλτες ή όταν η κυβέρνηση κήρυξε τη φασιστική επιστράτευση; Τότε ήταν όλοι εξαφανισμένοι», είπε στους ναυτεργάτες η Ε. Παντελάκη, καλώντας τους, να τους γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές και τονίζοντας ότι «είναι θέμα αξιοπρέπειας για όλη τη ναυτεργατική οικογένεια», γιατί δεν μπορεί να σε «χτυπάνε» και να έρθουν μετά να μετρούν και «επιβράβευση» από τις εκλογές.

Κι όλα αυτά έχουν ακόμα περισσότερη σημασία, γιατί ο αγώνας των ναυτεργατών δεν τέλειωσε, γιατί συνεχίζουν να δουλεύουν κάτω από το στρατιωτικό νόμο της κυβέρνησης κι, όπως ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους ο Γ. Τούσσας κι ο Γ. Μανουσογιαννάκης, τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν έτοιμη ακόμα μια τροπολογία για το Ασφαλιστικό, που αποσυνδέει τις αυξήσεις στις συντάξεις από τις αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις, δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων, ενώ δε συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να μπαρκάρουν για λόγους υγείας. Ενας επιπλέον εμπαιγμός δηλαδή και, μάλιστα, όταν ο κλάδος στερείται βίαια το δικαίωμα να αντιδράσει, το δικαίωμα στην απεργία.

Αλλά η απάντηση θα 'ρθει «πληρωμένη». Οπως ήταν και αυτή του Γ. Τούσσα, που, όταν ένας αξιωματικός τον ρώτησε «πότε θα γίνει η άρση της επιστράτευσης;», εκείνος αποκρίθηκε: «Στις 13 του Οκτώβρη. Θα την απαιτήσουμε και με την ψήφο μας».