Ραντεβού στους αγώνες που έρχονται
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2002

Από τη στιγμή που στα μεγάφωνα του Φεστιβάλ αντηχεί ο ύμνος της εργατιάς, η «Διεθνής»
Κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες τραγουδούν και αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καλούν τη νεολαία να αλλάξει τη ζωή της αλλάζοντας τον κόσμο, καλούν τους νέους να γίνουν «πρωταγωνιστές στη ζωή κι όχι εθελοντές στην υποταγή», κι όλα αυτά μέσα σε μια τεράστια πολύχρωμη πολιτεία, αυτή του Φεστιβάλ. Ετσι και φέτος, στο 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που κορυφώθηκε την περασμένη βδομάδα (από Τετάρτη 18/9 μέχρι και το Σάββατο 21/9), δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες τραγούδησαν, χόρεψαν, συζήτησαν, έζησαν στιγμές δημιουργίας, στη μοναδική πολιτική γιορτή, που φτιάχνεται από τους νέους για τους νέους.

Η μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς και φέτος στο Φεστιβάλ, σε μια περίοδο που πολλοί «θυμούνται» τη νέα γενιά, πρόσκαιρα ενόψει των επικείμενων εκλογών, είναι αποτέλεσμα της ίδιας της δράσης της ΚΝΕ. Ολη τη χρονιά, μέσα στα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλιάς, μπροστά στους αγώνες της νεολαίας, η ΚΝΕ συναντιέται, σταθεροποιεί και διευρύνει τους δεσμούς της με πλατιά τμήματα της νέας γενιάς, αυξάνει το κύρος της που είναι μπολιασμένο με την αγωνιστική της δράση και την καθαρή, ανατρεπτική ιδεολογία της, δημιουργεί με τη νεολαία μια σχέση εμπιστοσύνης. Αυτή η σχέση αντικατοπτρίστηκε και φέτος στο Φεστιβάλ, στη μαζική συμμετοχή του κόσμου, στον ενθουσιασμό και τη ζεστασιά με την οποία το αγκάλιασε.

Δεν έλειπε τίποτα και φέτος από τη μεγάλη γιορτή: συγκροτήματα και νέοι καλλιτέχνες, που ασχολούνται με διάφορα είδη τέχνης, γνωστοί και καταξιωμένοι δημιουργοί κι ερμηνευτές, χορευτικά και θεατρικά σχήματα, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, δεκάδες νέοι από κομμουνιστικές και γενικότερα προοδευτικές οργανώσεις του εξωτερικού, ενδιαφέρουσες συζητήσεις συνέθεταν το πρόγραμμα του κεντρικού τετραημέρου. Ξεχωριστές για τον παλμό και τη σημασία του οι δυο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις του Φεστιβάλ, το Σάββατο 21/9, που μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και μια μέρα νωρίτερα, που μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Ηταν ένα ακόμα μεγάλο Φεστιβάλ, από αυτά που μόνο η ΚΝΕ μπορεί και κάνει, κι όταν έκλεισε τις πύλες του, η ΚΝΕ δεν είπε στους νέους επισκέπτες «και του χρόνου». Είπε «ραντεβού στις 13 Οκτώβρη», στη μάχη των εκλογών που η νέα γενιά έχει κάθε λόγο να ακουστεί δυνατά καταδικάζοντας όλους όσοι εμπορεύονται τα δικαιώματά της και το μέλλον της. Εδωσε ραντεβού στους δρόμους του αγώνα!