Μεγαλώνει η φτώχεια στην «ισχυρή Ελλάδα»

Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουν απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης

Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002

Ο ορισμός της φτώχειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος...
Ηχηρό ράπισμα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ισχυρής Ελλάδας» αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό φτωχών στην ΕΕ και από τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες. Η έκθεση της Eurostat έχει τίτλο «2002: Η κοινωνική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην ίδια έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζεται με ένα από τα μικρότερα ποσοστά απασχόλησης και σημειώνεται ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν τη μικρότερη αγοραστική δύναμη μεταξύ των εργαζομένων στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στους πίνακες της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών (22% του συνολικού πληθυσμού). Ως φτωχός ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτός που έχει εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Με βάση αυτό τον ορισμό, τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας διαπιστώνονται στη Φινλανδία με 8% και στη Δανία με 9%, ενώ ο μέσος όρος για τα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 18%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της φτώχειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποκαλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού φτωχός ορίζεται αυτός που έχει εισόδημα κάτω από ένα ποσοστό του μέσου εθνικού εισοδήματος και όχι με βάση τις πραγματικές συνθήκες, δηλαδή τη σύγκριση του εισοδήματος σε σχέση με το επίπεδο των τιμών και τις πραγματικές ανάγκες του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, το ποσοστό των φτωχών στην Ελλάδα είναι δραματικό, αν σκεφθούμε ότι περίπου ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι φτωχός. Πολύ μεγάλο είναι και το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο ένας στους πέντε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 25,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με το ποσοστό αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 15 κρατών- μελών της ΕΕ. Τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην ΕΕ εμφανίζουν η Σουηδία με 32,9% και η Γαλλία με 30,3% και τις χαμηλότερες η Ιρλανδία με 14,7% και η Ισπανία με 20%.

Οσον αφορά στους άλλους δείκτες της κοινωνικής κατάστασης στα κράτη - μέλη της ΕΕ: