ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
ΟΧΙ στους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών

Τις θέσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για το μαζικό λαϊκό αθλητισμό και τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης ανέπτυξε στη διάρκεια επίσκεψής του στο ΣΕΓΑΣ ο υποψήφιος υπερνομάρχης

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002

Στόχος της «Νομαρχιακής Αγωνιστική Συνεργασίας», είναι να δημιουργηθούν πραγματικές και ικανές συνθήκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Αυτό τόνισε ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες το πρωί με τους εργαζόμενους του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ). Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παφίλης, περιόδευσε στην έδρα του ΣΕΓΑΣ και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το προσωπικό του Συνδέσμου, για θέματα αθλητισμού, για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις διεθνείς εξελίξεις και φυσικά για τις επικείμενες νομαρχιακές εκλογές.

Στην... Αθήνα του 2004, ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, φαντάζει σαν μια έννοια ουτοπική. Κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει κόστος και τιμή. Ο αθλητισμός έχει γίνει εμπόρευμα. Εμπόρευμα που πωλείται σε ιδιωτικά γυμναστήρια, ιδιωτικά κολυμβητήρια, ιδιωτικά γήπεδα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στις δημοτικές αθλητικές επιχειρήσεις! Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που βγήκε από τη συζήτηση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τον υποψήφιο υπερνομάρχη Θανάση Παφίλη. Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μιλώντας προς τους εργαζόμενους «πιστεύει και καταγράφει και μέσα στο πρόγραμμά της ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει συνολικά θα πρωταγωνιστήσει, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα αντιστέκεται στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού».

Βέβαια, από μια τέτοια συζήτηση, δε θα μπορούσε να λείψει η εκτενή αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως, υπογράμμισαν, οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή και όπως φαίνεται και αργότερα, ο ρόλος του ΣΕΓΑΣ, αντί για ουσιαστικός θα παραμείνει «διακοσμητικός», αφού την αποκλειστική ευθύνη των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει αναλάβει το «ΑΘΗΝΑ 2004». Παίρνοντας, το λόγο ο Θ. Παφίλης, υπογράμμισε ότι «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να πρωτοστατήσει και να καλέσει το λαό να αντιδράσει μαζικά στην εξαχρείωση του Ολυμπιακού Πνεύματος». Οπως, χαρακτηριστικά επισήμανε ο ίδιος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες από ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, μια συνάντηση φιλίας και ειρήνης μεταξύ των λαών, έχει μετατραπεί σ' ένα παζάρι διακίνησης δισεκατομμυρίων μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών. Η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντισταθεί συνολικά στη μετατροπή της Αθήνας, σ' ένα τεράστιο γήπεδο όπου θα παίζουν και θα αγωνίζονται τα μεγάλα συμφέροντα, τόνισε ο Θ. Παφίλης.

Σχολιάζοντας, τη στάση που τηρούν πολλοί «άρχοντες» της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα μεγαλεπήβολα σχέδια που εκπονούν υποψήφιοι για το θεσμό, σχετικά με τους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι είναι έτοιμοι να τους παραδώσουν στους ιδιώτες, ο Θ. Παφίλης επισήμανε: «Ο Ελαιώνας, το Γουδί, το Ελληνικό, πρέπει να γίνουν πνεύμονες πρασίνου και όχι πίστες για αγώνες της φόρμουλα-1 και ιδιωτικά γήπεδα». Στόχος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Θ. Παφίλης, και «θεωρούμε, και των ανθρώπων που πιστεύουν στον υγιή και πραγματικό αθλητισμό, είναι να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και του Πειραιά που μαζί με τις υπάρχουσες, θα αποτελέσουν χώρους άθλησης και αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα, που στις οποίες φυσικά θα έχουν δωρεάν και άμεση πρόσβαση. Γιατί μόνο τότε και θα ανασάνει το Λεκανοπέδιο και θα δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό».

Σ' αυτή την προσπάθεια, θέλουμε και καλούμε μαζί μας ασφαλώς και τους ανθρώπους που κινούνται μέσα και γύρω από τον αθλητισμό, οι οποίοι μπορούν και πρέπει, τόσο με την ψήφο τους όσο και με τη δράση τους να πρωταγωνιστήσουν προς αυτή την κατεύθυνση,