Η Συμπαράταξη των μαχόμενων ελπίδα για το αύριο
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002

Οι Αθηναίοι έχουν συμφέρον να συμβαδίσουν με τη «Συμπαράταξη», με τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους ριζοσπάστες. Μ' αυτούς που ήτανε και παραμένουν μαχόμενοι. Μ' αυτούς που πρόσφεραν και προσφέρουν σ' αυτόν τον τόπο, που βρέθηκαν πάντα δίπλα στο λαό σε όλες τις δύσκολες ώρες. Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, χτες το βράδυ εγκαινιάζοντας το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού στα Χαυτεία (στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου).

Στην τελική προ των εκλογών ευθεία, χτες στην εκδήλωση της «Συμπαράταξης», παραβρέθηκε πλήθος Αθηναίων. Ανθρωποι του μόχθου, του πολιτισμού, της εργαζόμενης διανόησης, του αθλητισμού, νεολαίοι. Ανθρωποι που έχουν συνευρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν, και πάντα σε αγώνες για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Σε κλίμα αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 13ης Οκτώβρη, τα στελέχη και οι φίλοι του συνδυασμού, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, απέφυγαν τα μεγάλα λόγια και αναλογίστηκαν τις δουλιές που πρέπει να γίνουν στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι την αναμέτρηση. Και κυρίως για το πώς θα φτάνει σε όλους τους Αθηναίους η φωνή της «Συμπαράταξης».

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Σπ. Χαλβατζής θύμισε τους αγώνες της «Συμπαράταξης» όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, αλλά και όλη την τετραετία, για την προστασία των δημόσιων αγαθών. Για να μη χαθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι πράσινου. Πως ο συνδυασμός συγκρούστηκε με μεγάλα συμφέροντα, κατασκευαστικών εταιριών, με τους μεγαλόσχημους, με αυτούς που ήθελαν και επιδιώκουν να καταπατήσουν, να ακυρώσουν τους ελεύθερους χώρους.

Η «Συμπαράταξη» τόνισε «είναι πια κοινά αποδεκτό ότι είναι μια δημοτική παράταξη με ουσιαστική δράση και παρεμβάσεις για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των επαγγελματοβιοτεχνών, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας. Μια παράταξη η οποία μεροληπτεί υπέρ των εργατών του χεριού και του πνεύματος. Η οποία αντιμάχεται το μεγάλο κεφάλαιο, τους καταπατητές των ελεύθερων χώρων, τους καταστροφείς του ελάχιστου πράσινου που έμεινε στην Αθήνα. Κι αυτοί όλοι έχουν όνομα. Κι αυτοί όλοι προστατεύονται και με τη σειρά τους προστατεύουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Από κοντά βρίσκεται και η ηγεσία του ΣΥΝ».


Επισήμανε την ανάγκη αντίδρασης στο νέο πόλεμο που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Την ανάγκη να περιφρουρήσουμε την ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες που καταπατιούνται βάναυσα από τους τρομοκράτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε την πρόταση της «Συμπαράταξης» για ένα Δήμο που θα στέκεται δίπλα και κοντά στους εργαζόμενους, στο λαό, τη νεολαία, στα μεγάλα προβλήματά τους. Υπογράμμισε τον πολιτικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών και την πρόσθετη πολιτική σημασία του Δήμου Αθηναίων, συμπληρώνοντας πως οι δυνάμεις του δικομματισμού επιδιώκουν τον έλεγχο του Δήμου και της Νομαρχίας, για να προωθούν και να υλοποιούν και μέσα από κει την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προειδοποίησε ότι «εθνικός» στόχος της αστικής τάξης, μετατρέπεται σε εθνικό βρόγχο, με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος για τους εργαζομένους.

Και κατέληξε: «Οσοι αγωνίζονται μπορούν να σπάσουν το φράγμα της σιωπής. Για να πάψει να κυριαρχεί ο φόβος, η ατομική περιχαράκωση, ο σκοταδισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η τάση φυγής. Για να βλέπει ο κόσμος την πραγματική εικόνα, την αισιόδοξη πλευρά της ζωής και όχι την εικονική πραγματικότητα στην οποία παγιδεύεται και παγιδεύει την εξέγερση του, την αντίσταση του και την ανθρωπιά του».