Αφησε το «άρωμά» του
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το «άρωμα» ενός ταλαντούχου ηθοποιού, με πολύ ασκημένα και ελεγχόμενα εκφραστικά μέσα (θαυμάσια βαθιά φωνή, εύπλαστη κίνηση), με υποκριτική ικανότητα όχι μόνο για δραματικούς ρόλους, αλλά και για χιουμοριστικούς, αν και κωμικούς, ενός καλλιτέχνη αισθαντικού, ανεπιτήδευτου, με έμφυτη ευγένεια και λεπτότητα τρόπων και την επίκρισή του για τον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ και την πολιτική των Μπους-Μπλερ, άφησε κατά το σύντομο πέρασμά του από την Αθήνα ο ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς. Ο Βρετανός ηθοποιός επέκρινε και τον αμερικανικό λαό «που ποτέ δεν είχε συναίσθηση για τα προβλήματα των άλλων λαών και δεν ενδιαφέρεται να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει».

Ο διάσημος ηθοποιός την Παρασκευή το βράδυ παρέστη στην αθηναϊκή επίσημη πρεμιέρα, στο «Αττικόν», της τελευταίας ταινίας του Φράνκο Τζεφιρέλι «Κάλλας, για πάντα», την οποία ευεργετεί με την εξαιρετική ερμηνεία του (πλάι στη Φανί Αρντάν, η οποία υποδύεται την Μαρία Κάλλας), στο ρόλο ενός παραγωγού, παλιού συνεργάτη, φίλου και θαυμαστή της Κάλλας, ο οποίος αποτολμά να απαθανατίσει κινηματογραφικά την Κάλλας σε μεγάλους λυρικούς ρόλους της.

Εκεί που πραγματικά έλαμψε ο Τζέρεμι Αϊρονς, ήταν την Κυριακή το βράδυ στο Ηρώδειο, στην παράσταση του «Καρναβαλιού των ζώων», σε μουσική του Σαιν Σανς, κείμενα Ογκντεν Νας και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ο Αϊρονς αποζημίωσε τους θεατές που παρέμειναν στο θέατρο, παρότι καταμουσκεμένοι από μια ξαφνική καταιγίδα. Τους αποζημίωσε με τη σκηνική λάμψη και χάρη του, τον αντιβεντετισμό του, το λεπτό, αλλά δραστικό χιούμορ, τη σεμνότητα και το συναδελφικό σεβασμό του για τους Ελληνες ηθοποιούς συμπαίκτες του, με το παιδιάστικο κέφι που πρόσφερε στο σκηνικό παίγνιο του Γ. Κακλέα. Ενα παίγνιο, με ελάχιστο λόγο και αυτοσχεδιαστικές μιμήσεις, το οποίο θύμιζε καρναβαλίστικο παιδικό πάρτι. Ο Τζ. Αϊρονς ολοφάνερα γλέντησε και την παράσταση και την επαφή του με το ολόθερμο ελληνικό κοινό, και το φινάλε, με τα λουλούδια, τα φιλιά, τα χαμόγελα, τα χειροκροτήματα που του ανταπέδωσε.