Ξεδιάντροπη επιχείρηση χειραγώγησης
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να ψηφίσουν «πριν από μας για μας» επιχειρούν άλλη μια φορά οι ηγεσίες του δικομματισμού, χρησιμοποιώντας τα γκάλοπ ως εργαλεία χειραγώγησης της «κοινής γνώμης».

Στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης και ρυθμιζόμενης δικομματικής πόλωσης κυβέρνηση και ΝΔ, προσπαθούν να πυροδοτήσουν τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα και να μετατρέψουν και την αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σε «υπόθεση για δύο».

Η κυβέρνηση Σημίτη πασχίζει με κάθε μέσο να αποτρέψει να σταλεί, μέσα από τις κάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής, μήνυμα που θα δυσκολέψει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της (τέτοιο μήνυμα δεν είναι βέβαια η ψήφος στη ΝΔ). Από την πλευρά της η ΝΔ, εντείνοντας τον στείρο αντικυβερνητισμό και τη δημαγωγία, θέλει το μήνυμα για να «δώσει φτερά» στην πορεία της προς την εξουσία.

Η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε μάλιστα να προεξοφλήσει το «μήνυμα» της κάλπης, υποκαθιστώντας το με γκάλοπ της MRB που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση έδωσε αφορμή για έναν «άγριο» καυγά μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, αλλά αμφότεροι προσποιήθηκαν ότι «αδιαφορούν» για το ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τούς «γυρίζει την πλάτη».

Ο δικομματικός καυγάς έφερε στην επιφάνεια και το ζήτημα της «αμοιβαίας επωφελούς» σχέσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και των εταιριών δημοσκοπήσεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στα «αποτελέσματα» των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιούνται...

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΝΔ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη σε πανελλαδικό δείγμα 2.000 ατόμων, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 37,2% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 30%, το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ με 3,3%, το ΔΗΚΚΙ 2,2%, ενώ το ποσοστό της λεγόμενης απροσδιόριστης ψήφου προσεγγίζει το 14%.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», στο ερώτημα δηλαδή «ποιος πιστεύετε ότι θα κέρδιζε αν οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν την επόμενη Κυριακή», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 57,8% έναντι 28,3% του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα «ποιο θεωρείτε καταλληλότερο ως πρωθυπουργό» ο κ. Καραμανλής προηγείται με 40,9% του κ. Σημίτη, που έχει ποσοστό 38%. «Κανένας από τους δύο», δηλώνει το 18,3%.

Το ποσοστό των θετικών γνωμών για τη ΝΔ ανέρχεται στο 34,4% και για το ΠΑΣΟΚ στο 27,6%, ενώ οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση φθάνουν στο 55,6% και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 43,5%.

Οσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες, μεγαλύτερο παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας και ακολουθούν της Υγείας, ακρίβειας, εκπαίδευσης και ξένων μεταναστών. Η τρομοκρατία, η διαφθορά, η εξωτερική πολιτική, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται πολύ χαμηλά στο συγκεκριμένο κατάλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας αμφισβήτησε την εγκυρότητα της δημοσκόπησης, γιατί έγινε από εταιρία «που συνδέεται με εκείνη που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια» της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι «η Κυβέρνηση θορυβήθηκε, γιατί τα στοιχεία και αυτής της δημοσκόπησης, όπως και όλων των άλλων, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν την ευνοούν».