Τα πολεμικά...
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ, ενώ, ήδη, οι ειδικοί σε θέματα «οικονομίας πολέμου» έχουν υπολογίσει και το σχετικό κονδύλιο, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οσο για τις επαφές Αμερικανο-Γαλλο-Αγγλο-Ρώσο-Γερμανών για το όλο θέμα δίνουν και παίρνουν και, φυσικά, ουδείς έχει την αυταπάτη ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η ειρήνευση στην περιοχή και το μέλλον των λαών του Ιράκ και των γύρω χωρών.

Κατά τα άλλα, άπαντες θέλουν να δώσουν «μια ευκαιρία στη διπλωματία» για να επιλυθεί το όποιο, τέλος πάντων, πρόβλημα νομίζουν ότι υπάρχει. Προφανώς, ακόμα και ο πλέον αφελής καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Μόνον η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να πιστεύει την όλη ιστορία και, τη μια, συζητά για το ενδεχόμενο κατοχής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράκ και, την άλλη, εγκωμιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξαντλεί δήθεν τις πρωτοβουλίες ειρηνικής λύσης του προβλήματος.

Φυσικά, στο ...πρακτικό επίπεδο, δε συζητά, αλλά εναρμονίζεται με τις πολεμικές προετοιμασίες, παρέχοντας ήδη «διευκολύνσεις» (π.χ. Σούδα) και προετοιμαζόμενη να δώσει ...ό,τι χρειαστεί ακόμη, από το ελληνικό έδαφος μέχρι και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κι όποιος έχει αντίρρηση, ας ρωτήσει επ' αυτού τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Το τελευταίο που θα κάνει, είναι να το διαψεύσει. Αλλωστε, ρωτήθηκε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και, φυσικά, ...το άφησε «φλου».

ΜΑΛΙΣΤΑ, έχουμε τώρα και τα φαινόμενα ...αβροτήτων στην προεκλογική περίοδο ανάμεσα σε Μπακογιάννη και Παπουτσή. Η υποψήφια της ΝΔ έψεξε τον βουλευτή της ΝΔ Ηλία Καλιώρα για την Ερώτηση που έκανε στη Βουλή περί διορισμού της συζύγου του Χρ. Παπουτσή στον ΟΤΕ.

Δε λέμε, έχουν εξαίρετο ήθος μεταξύ τους και σέβονται τους κανόνες. Το πρόβλημα είναι ότι με το ίδιο ...ήθος και την ίδια ευγένεια αύριο στο δημοτικό συμβούλιο θα επιβάλουν (αμφότεροι) φόρους και θα εξοντώνουν τους Αθηναίους.