ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα επεισοδιακή εμφάνιση Μπαργκούτι στο δικαστήριο

Δε σχολίασε η ισραηλινή κυβέρνηση τις πληροφορίες περί ύπαρξης συγκεκριμένου έτοιμου σχεδίου για σύλληψη και εξορία του Γιάσερ Αραφάτ

Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002

Associated Press

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επεισόδια σημάδεψαν και τη νέα εμφάνιση του ηγέτη της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι, στο δικαστήριο του Τελ Αβίβ, ενώ το φως της δημοσιότητας έβλεπαν πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έχει απεργαστεί αλλά και δοκιμάσει σχέδια σύλληψης και απέλασης του Γιάσερ Αραφάτ από τα αυτόνομα εδάφη.

Αψιμαχίες και μικροσυγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους θεατές και Ισραηλινούς, από κάποιες οικογένειες θυμάτων από επιθέσεις αυτοκτονίας, συνόδευσαν την εμφάνιση του Μαρουάν Μπαργκούτι στη δικαστική αίθουσα του Τελ Αβίβ. Η ένταση έληξε με την παρέμβαση της ισραηλινής Αστυνομίας, που χώρισε τις δύο ομάδες. Ο Μαρουάν Μπαργκούτι, στις ελάχιστες ευκαιρίες που κατάφερε να απευθυνθεί στους δημοσιογράφους, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει την Ιντιφάντα και υπογράμμισε ότι σε δίκη δεν είναι ο ίδιος, αλλά η συνείδηση του οποιουδήποτε αγαπά την ελευθερία, ενώ κατέληξε ότι τελικά η κατοχή θα συντριβεί.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν στη Ραμάλα και στην πόλη της Γάζας.

Παράλληλα, με παραίτηση απειλεί η ομάδα των Ισραηλινών και Παλαιστινίων συνηγόρων του Μπαργκούτι, μετά από την καταγγελία ενός από τους δικηγόρους του, του Κχαντέν Σχιράτ, ότι εμποδίστηκε από τους άνδρες της ισραηλινής Ασφαλείας να πλησιάσει τον πελάτη του, ότι ξυλοκοπήθηκε και εξωθήθηκε από την αίθουσα. Ο Σχιράτ κατήγγειλε τα εμπόδια που τίθενται στην επικοινωνία με τον πελάτη του και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, αφού κανείς δεν προσπαθεί να τον κρατήσει σε απόσταση από το εξαγριωμένο πλήθος. Επίσης, οι συνήγοροι του Μπαργκούτι επιμένουν ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να τον κρίνει.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ ζήτησε, εκ νέου, την απελευθέρωση του Μπαργκούτι τονίζοντας ότι είναι πολιτικός και βουλευτής. Ο Ερακάτ στηλίτευσε και το δημοσίευμα της «Μααρίβ», που επιβεβαιώθηκε από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με το οποίο ειδικές ομάδες κομάντο έχουν απεργαστεί και εκπαιδευτεί σε σχέδιο σύλληψης του Αραφάτ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα τον βάλουν σε ελικόπτερο και θα τον εξορίσουν, πιθανότατα σε κάποια αραβική χώρα, που δεν έχει σχέσεις με το Ισραήλ (φαίνεται ότι εξαιρούνται ο Λίβανος, η Ιορδανία και η ΕΕ). Οι κομάντος αυτοί φέρονται να έχουν, ήδη, αναπτυχθεί στην περίμετρο της Μουκάτα'α και να περιμένουν απλώς εντολή... Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει.