ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις...

...και φτηνός προεκλογικός εντυπωσιασμός με την προαγγελία γνωστών προγραμμάτων που επαναλαμβάνονται τακτικά

Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002

Διαδήλωση για την ανεργία
Λίγο ακόμη και θα έλυνε το πρόβλημα της... ανεργίας στην Ελλάδα ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, παρουσιάζοντας χτες την πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης για το 2003, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδρίασε για το ίδιο θέμα. Μια πολιτική που παραμένει το ίδιο αντεργατική, δίνοντας κατεύθυνση για νέες ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων τον επόμενο χρόνο και ταυτόχρονα επιδιώκει τον φθηνό προεκλογικό εντυπωσιασμό με την προαγγελία των γνωστών προγραμμάτων που επαναλαμβάνονται τακτικά.

Ενδειξη των διαθέσεων της κυβέρνησης ήταν η χαρακτηριστική φράση του Δ. Ρέππα ότι «η μερική απασχόληση στο δημόσιο μπορεί να αποτελέσει επιλογή και όχι ανάγκη». Αμέσως μετά βιάστηκε να προσθέσει ότι το θέμα δε συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά «έχει ενδιαφέρον»! Η προκλητική προβολή της μερικής απασχόλησης δεν εμπόδισε τον υπουργό να επισημάνει ότι «είμαστε υπέρ της πλήρους απασχόλησης»! Αυτό μάλιστα το επανέλαβε αρκετές φορές, χωρίς κανένα δισταγμό, παρόλο που κάθε μέτρο της κυβέρνησης πλήττει την «καρδιά» της πλήρους και σταθερής εργασίας. Οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις προαναγγέλθηκαν έμμεσα, αλλά σαφώς και με τη φράση: «Πρέπει να είμαστε πάντα επίκαιροι»!

Στον τομέα του απολογισμού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι στόχοι της κυβέρνησης για 300.000 θέσεις κατάρτισης και 300.000 «ευκαιρίες απασχόλησης» θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της θητείας της, η ανεργία μειώθηκε, νέα προγράμματα θα εξυπηρετήσουν δεκάδες χιλιάδες ανέργους και οι διάφορες «δομές», όπως ο ΟΑΕΔ, αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα. Ωστόσο, αγνόησε επιδεικτικά τις συνέπειες από τη διεύρυνση της υποαπασχόλησης, την καθήλωση των μισθών, τον εφιάλτη των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων για κάθε εργαζόμενο και άνεργο.

«Θεωρούμε θετικό ότι το ποσοστό ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 είναι 9,6%» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δε μας ικανοποιεί αυτό επειδή παραμένει υψηλό». Την ίδια στιγμή, αποκάλυπτε ο ίδιος ότι το ποσοστό της προσωρινής εργασίας στην Ελλάδα φτάνει το 30,9%, προσεγγίζοντας τον κοινοτικό μέσο όρο! Η φανερή αυτή απαξίωση της πλήρους εργασίας, που δείχνει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν διαβρωθεί από την «ευελιξία», δεν πτόησε τον υπουργό, ο οποίος απολογήθηκε και για το χαμηλό ποσοστό μερικής απασχόλησης που φτάνει περίπου το 4,5%! Δε δίστασε επίσης να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους τους ανέργους, επειδή απορρίπτουν τον εργασιακό μεσαίωνα που τους προσφέρουν κυβέρνηση - εργοδότες - Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι ένα ποσοστό 18,3% αρνήθηκε θέσεις εργασίας, ενώ κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι δε διακρίνονται από «κινητικότητα»!

Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό, επειδή δεν καταγράφονται ως εργαζόμενοι οι... ανασφάλιστοι, ενώ δικαιολόγησε τη μη αύξηση της απασχόλησης με το επιχείρημα ότι υπάρχει υψηλή παραγωγικότητα χωρίς προσλήψεις, ενώ συνταξιοδοτούνται πολλοί αγρότες και ως εκ τούτου μειώνεται η απασχόληση στον πρωτογενή, αγροτικό, τομέα! Σιώπησε βεβαίως για το γεγονός ότι η ΕΕ απαιτεί τη μείωση της απασχόλησης των αγροτών και παίρνει μέτρα που πετούν στο δρόμο τους αγρότες με λίγη γη.

Εμφαση δόθηκε όπως ήταν φυσικό στα επερχόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Από τις προκηρύξεις του Οκτώβρη, του Νοέμβρη και του Γενάρη του 2003, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι 86.500 άνεργοι θα ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυτοαπασχόλησης για άνδρες, γυναίκες, νέους, μακροχρόνια ανέργους ορισμένης ηλικίας, ευπαθείς ομάδες. Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών μέχρι τώρα, λέγοντας ότι πρόκειται να ακολουθήσει η αξιολόγησή τους. Το υπουργείο ωστόσο κρατάει στα συρτάρια του σχετική έρευνα της εταιρίας «Μέτρον Ανάλυσις», η οποία κατά τον υπουργό είναι δειγματοληπτική και δεν περιλαμβάνει τα προγράμματα του 2001 και γι' αυτό δεν την παρουσιάζει! Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ελάχιστο είναι το ποσοστό των ανέργων που βρήκαν δουλιά ανάλογη με την ειδικότητα στην οποία καταρτίστηκαν και αντίστοιχα λίγοι προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ!

Το «κερασάκι» στην «τούρτα» των εξαγγελιών ήταν ότι η Ανώνυμη Εταιρία του ΟΑΕΔ, που περιλαμβάνει τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης, θα διαλυθεί και το αντικείμενό της θα εκτελείται από μια «αυτόνομη μονάδα» στον ΟΑΕΔ. Επίσης, προωθείται η σύσταση του «εθνικού φόρουμ για την απασχόληση» και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει γίνει νόμος το προσχέδιο για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση που έχει διαμορφωθεί με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτίθεται στους ανέργους, ενισχύει τις επιχειρήσεις (2022-03-12 00:00:00.0)
Επικίνδυνα σχέδια για τον ΟΑΕΔ (2014-08-19 00:00:00.0)
Ολα ρόδινα μπροστά στις κάμερες (2003-10-08 00:00:00.0)
«Δούρειος Ιππος» για γενίκευση της μερικής απασχόλησης (2003-05-31 00:00:00.0)
Υπεκφυγές και νέα ...προγράμματα (1999-11-25 00:00:00.0)
Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα (1997-07-22 00:00:00.0)