ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
«Ζόρικες» κληρώσεις
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002

Sportidea

Δύσκολη η κλήρωση για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ
Δύσκολο έργο επιφύλασσε η κλήρωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ για τις δυο εναπομείναντες ελληνικές ομάδες Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Οι «πράσινοι» που έχουν σαφώς πιο δύσκολο έργο, κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική Φενέρμπαχτσε σε μια ιστορική συνάντηση, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ελληνοτουρκική μονομαχία σε ευρωπαϊκά κύπελλα. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ θα κοντραριστεί με μια παλιά γνώριμη των ελληνικών ομάδων την ελβετική Γκρασχόπερς.

ΠΑΟ: Στην Τουρκία για την ιστορία

Τίποτα δε φαίνεται να του πάει καλά του Παναθηναϊκού αυτή την περίοδο. Δε φτάνει που η ομάδα προσπαθεί να βρει τον εαυτό της (και το πρόβλημα είναι ότι δεν τον βρίσκει) του έτυχε και ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να περιμένει από την ΟΥΕΦΑ. Στο άκουσμα της τουρκικής ομάδας η αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στο σκεπτικισμό. Οχι τόσο γιατί οι Τούρκοι αποτελούν την υπερομάδα αλλά γιατί το «τριφύλλι» δεν έχει πείσει ακόμα. Οποτε ένας πιο υποδεέστερος αντίπαλος θα ήταν προτιμότερος. Αν και αυτό βέβαια έχει τις παγίδες του, αν σκεφθεί κανείς την περιπέτεια με τη Λίτεξ όπου χρειάστηκε η παράταση προκειμένου τελικά οι «πράσινοι» να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Η Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι έδωσε πολλά λεφτά για την ανανέωση της ομάδας, πραγματοποιώντας αξιόλογες μεταγραφές, όπως ο Αργεντίνος Αριέλ Ορτέγκα, ο Βραζιλιάνος Ουάσιγκτον και ο διεθνής Σέρβος Στέβιτς. Παράλληλα, ο τερματοφύλακας της Εθνικής Τουρκίας Ροστού, ο Ουμίτ και ο Ρεβίβο συμπληρώνουν το βασικό κορμό της ομάδας που κοουτσάρει ο Γερμανός Βέρνερ Λόραντ. Παρ' όλα αυτά, το κακό ξεκίνημα που οδήγησε στον αποκλεισμό από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Φέγενορντ, αλλά και το εύκολο γκολ το οποίο δέχεται, έχουν φέρει σε θέση αμφισβήτησης τον Γερμανό τεχνικό και... η καρέκλα του φαίνεται να τρίζει.

ΠΑΟΚ: Από τους... ψαράδες στους πρωτοπόρους

Τα πράγματα σοβάρεψαν για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί η ήττα από τη Λεϊσόες στο πρώτο παιχνίδι να μην αποτέλεσε το απροσπέλαστο εμπόδιο για τη ρεβάνς της Τούμπας, όμως κόντρα στους Ελβετούς ανάλογο... χαστούκι μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πάντως, όπως τονίζουν στον «Δικέφαλο», η πρόκριση πάνω απ όλα εξαρτάται από αυτούς τους ίδιους.

Η Γκρασχόπερς αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα Ελβετίας διαθέτοντας ένα αξιόλογο σύνολο. Με προπονητή τον Μάρσελ Κόλερ και παίκτες όπως ο Αργεντίνος επιθετικός Μπαρίχο, ο Ουρουγουανός Νούνιεζ αλλά και οι Ελβετοί Πέτριτς, Μπρέσκι, Σβέρνγκλερ, η ομάδα της Ζυρίχης διανύει περίοδο φορμαρίσματος. Παρ' όλα αυτά, στην Ευρώπη φαίνεται να της λείπει το κάτι παραπάνω αφού ίδρωσε για να αποκλείσει τη Ζενίτ, παρά το 3-1 στο πρώτο παιχνίδι βρέθηκε στη ρεβάνς να χάνει με 2-0. Ενα γκολ του Κροάτη Μπατούρινα στις καθυστερήσεις όμως έδωσε το δικαίωμα στους Ελβετούς να πανηγυρίσουν την πρόκριση.