ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002

Γιώργος Τολιάτης
Φωτ.

Σαν σήμερα, 10 Οκτώβρη, πριν από 9 χρόνια, «έφυγε» από κοντά μας αναπάντεχα ο ακριβός σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΛΙΑΤΗΣ, ο αγνός και συνεπής κομμουνιστής, αγωνιστής από τα φοιτητικά χρόνια ως το τέλος της ζωής του.

Η αγάπη του για όλους και η προσφορά του στους αγώνες μας δε θα ξεχαστούν ΠΟΤΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 150 ευρώ στην ΚΟΒ Γαλατσίου για μεγαλύτερη επιτυχία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

Η συντρόφισσά του Ιωάννα Γλέζου - Τολιάτη.

Στη μνήμη του η ΚΟ Γαλατσίου προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 20 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας σύντροφο και πατέρα ΠΑΝΑΓΟ ΚΟΥΤΟΥΛΑ. Γεννήθηκε στο Σερνικάκι Φωκίδας το 1927. Μαθητής Γυμνασίου στην Αμφισσα οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1942 και στη συνέχεια ήταν στέλεχος της ΕΠΟΝ με δραστήρια συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Γιάννης Σύρος
Το 1947 βγήκε αντάρτης στο ΔΣΕ. Υπηρέτησε στα τμήματα της 2ης Μεραρχίας Διαμαντή. Συμμετείχε σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε. Ονομάστηκε Υπολοχαγός.

Μετά την ήττα το 1949 βρέθηκε στις Λαϊκές Δημοκρατίες πολιτικός πρόσφυγας.

Επαναπατρίστηκε το 1975.

Από το 9ο Συνέδριο ως το τέλος της ζωής του (στις 8.11.1982) ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της ΚΟΜΕΠ. Επίσης ήταν τακτικός συνεργάτης του «Ριζοσπάστη». Επί χούντας ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Νέος Κόσμος». Με τα μαχητικά άρθρα του συνέβαλε στην πολιτική δουλιά του Κόμματος και ιδιαίτερα στο ιδεολογικό μας μέτωπο.

Ηταν εξαίρετος άνθρωπος και αγωνιστής. Μέχρι την τελευταία πνοή του πιστός στο μαρξισμό-λενινισμό και αφοσιωμένος στο Κόμμα, στην εργατική τάξη και στο λαό μας.

Οσο και αν υποφέραμε αυτά τα χρόνια, στιγμή δεν τον ξεχάσαμε, τον νιώθαμε πάντα κοντά μας και είμαστε περήφανοι γι' αυτόν.

Στη μνήμη του, δίνοντας τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, προσφέρουμε στην ΚΟ Αργυρούπολης του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Η συντρόφισσά του Θωμαή Κούτουλα

Οι γιοι του Αστέρης και Δημήτρης

Ο εγγονός του Παναγιωτάκης

* * *

Στη μνήμη του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ, η γυναίκα του προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Βουνοπλαγιάς της ΝΕ Γιαννίνων του ΚΚΕ, 25 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Ο Α. Κατσουλίδης γεννήθηκε το 1925 στη Βουνοπλαγιά από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός στη βιοπάλη εντάχθηκε στις γραμμές της ΟΚΝΕ και συμμετείχε στη συνέχεια στους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Αργότερα έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

* * *

Φωτ. 2

Αυτόν το μήνα συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αποστόλου ΣΥΡΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Κοκκωτοί Αλμυρού Μαγνησίας. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη βοηθώντας τον πατέρα μας στη συντήρηση της πολυμελούς οικογένειάς μας.

Στην Κατοχή, αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, ήταν υπεύθυνος της Επιμελητείας με κέντρο το χωριό μας, η οποία ανεφοδίαζε τα τμήματα του ΕΛΑΣ στην Οθρυ.

Μαχητής του ΔΣΕ στον εμφύλιο, πιάστηκε τραυματίας, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια στο Μακρονήσι, στα Γιούρα και αλλού.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά και τα οράματα για μια κοινωνική πρόοδο στη χώρα, για μια δημοκρατική και ανεξάρτητη Ελλάδα.

Συμπληρώνονται επίσης 40 μέρες από το θάνατο του άλλου αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ Απ. ΣΥΡΟΥ, ο οποίος πέθανε στις 8 Σεπτέμβρη 2002 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο του χωριού «Ν. Μπελογιάννης» της Ουγγαρίας. Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1922. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε. Οταν αφέθηκε ελεύθερος κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Με το τέλος του εμφύλιου βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία. Αναδείχτηκε σε άξιο, πιστό και δραστήριο στέλεχος του ΚΚΕ και παρέμεινε αταλάντευτος στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρω στην ΚΟΒ Ραφήνας 50 ευρώ για τον εκλογικό αγώνα και την επιτυχία στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

Γιώργος Σύρος