ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Προεκλογικά αναμασήματα για τη φορο-μεταρρύθμιση

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ξαναανακοίνωσε τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους άμεσους φόρους. «Τσιμουδιά» για την κατάργηση των φοροεκπτώσεων που αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά

Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002

Σε... βαποράκι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ θέλει, ανάμεσα στα άλλα, να μετατρέψει τα Μέσα Ενημέρωσης η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ακολουθώντας την τακτική που εγκαινίασε τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του Κ. Σημίτη, δημοσιοποίησε χτες για δεύτερη και τρίτη φορά τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την άμεση φορολογία και τις μεταβιβάσεις ακινήτων από κληρονομιές, γονικές παροχές κλπ. Ο λόγος μιας τέτοιας τακτικής είναι κατανοητός, αφού η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περάσει στην κοινή γνώμη την ιδέα ότι πρόκειται για μέτρα που οδηγούν στη φοροαπαλλαγή των εργαζομένων, κάτι που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Οπως προκύπτει και από τα κείμενα των νομοσχεδίων και είναι γνωστό από τις αρχές του περασμένου μήνα:

Είναι πασιφανές ότι τέτοιου είδους μέτρα μόνο σε πραγματική ελάφρυνση δεν οδηγούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού ακόμα και τα 15 ευρώ που θα πάρουν επιστροφή φόρου το 2004 οι φορολογούμενοι, που την επόμενη χρονιά θα έχουν εισόδημα 10.500 ευρώ δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Ούτε η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τα μέτρα, που θα είναι περί τα 180 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.500 ευρώ, αποτελεί... τομή στην πολιτική στήριξης της οικογένειας. Πολύ περισσότερο, που, όπως και να προσεγγίσει κανείς το θέμα, το όποιο «όφελος» από τα μέτρα έχει από καιρό εξανεμιστεί από τις απώλειες που υπέστησαν τα λαϊκά εισοδήματα από τις ανατιμήσεις του τελευταίου διαστήματος. Με δυο λόγια, τα μέτρα: