Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ψήφος εγγύησης λαϊκών συμφερόντων»
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002

«Δαγκωτή» να είναι η ψήφος μας την Κυριακή. Δαγκωτή, όπως έκαναν οι παλιότεροι, ελέγχοντας τη γνησιότητα των σφαιριδίων με τα οποία ψήφιζαν, αν ήταν, δηλαδή, από χυτό μολύβι ή από χρωματισμένο ζυμάρι που ...διαλυόταν μέσα στην κάλπη.

Δαγκωτή ψήφος, γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εκφράζεται από εκείνους που εκφράζουν και υπηρετούν την πολιτική του δικομματισμού, του νεοφιλελευθερισμού, της παθητικής συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις, των έργων «καλλωπισμού» και μοιράζουν σ' αυτή την κατεύθυνση «μπογιές και ταβανόβουρτσες». Μια ψιμυθιωμένη πόλη που θα κρύβει την ασκήμια και τα πάθη των δημοτών.

Πεισματική, λοιπόν, ψήφο από όλους εμάς, τους νέους και τους παλιότερους, που κατά τα ηρωικά εκείνα χρόνια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ανέδειξαν, εκεί στις ελεύθερες ανταρτικές περιοχές την Αυτοδιοίκηση σε λαϊκή βάση και με λαϊκή συμμετοχή, αυτενέργεια και αντιμετώπιση.

Τότε ήταν που ακούστηκε το αντίστοιχο του αρχαίου εκείνου: «Τις αγορεύειν βούλεται;» σ' εκείνες τις συγκινητικές λαϊκές συνάξεις, όπου αγραυλούντες βοσκοί, γυναίκες που απόκτησαν μέσα από τη φωτιά του αγώνα το δικαίωμα ψήφου, έφηβοι, αντάρτες, «γραμματιζούμενοι», κατέθεταν γνώμες και ψήφιζαν αποφάσεις για τα προβλήματα της περιοχής τους σε ατμόσφαιρα λαϊκής συσπείρωσης και δημιουργίας.

Από τότε μεσολάβησαν «χρόνια δίσεκτα και χρόνοι οργισμένοι», κατά τα οποία οι κατακτήσεις αυτές ακυρώθηκαν με τη βία. Ηταν, τότε, που ψήφιζαν τα δέντρα, οι απελθόντες του κόσμου, οι αγέννητοι...

Πεισματικά, εμείς, όπως τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: «Ψήφο στους συνδυασμούς που στηρίζει και μετέχει το ΚΚΕ, που αποτελεί σοβαρή επένδυση για το αύριο...».

Και όπως προτρέπει ο πρωτοκαπετάνιος, ο Χαρίλαος: «Δώστε εγγυημένη ψήφο καταδίκης των αντιλαϊκών πολιτικών...».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ