ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Καταγγελίες νοθείας από την αντιπολίτευση
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002

Associated Press

Η καταμέτρηση των ψήφων είχε αρχίσει ήδη χτες βράδυ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ελάχιστες ώρες αφότου οι κάλπες έκλεισαν στο Πακιστάν, στις πρώτες εκλογές από το 1999, όταν ο Περβέζ Μουσάραφ κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας με πραξικόπημα τον Ναουάζ Σαρίφ, τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης - το Λαϊκό Κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο και ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Ναουάζ Σαρίφ (και στους δύο ηγέτες απαγορεύτηκε να θέσουν υποψηφιότητα) - κατήγγειλαν ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και χρήση απειλών για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατήγγειλαν επιθέσεις και προπηλακισμούς σε εκλογικά τμήματα σε δύο επαρχίες, τη Σιντχ στο νότο και την Πουντζάμπ στο μέσο της χώρας, από τον Μουσουλμανικό Σύνδεσμο-Καΐντ (PML-Q), ένα κόμμα που αποτελεί προϊόν διάσπασης αυτού του Σαρίφ και θεωρείται στενά συνδεδεμένο με το καθεστώς του στρατηγού (Προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ. Το Λαϊκό Κόμμα (PPP) κατήγγειλε απαγωγές, επιθέσεις ενόπλων κατά ψηφοφόρων του και υποβολή ψευδών ψήφων, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ράζα Ραμπανί, να λέει ότι «επρόκειτο για εκ προθέσεως κινήσεις για την αλλοίωση του αποτελέσματος». Από πλευράς του, ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος (Καΐντ) απάντησε με δικές του κατηγορίες: «Η αντιπολίτευση δημιουργεί προβλήματα επειδή χάνει. Προπηλάκισαν και χτύπησαν δικούς μας ανθρώπους και προσπαθούν να διαταράξουν το νόμο και την τάξη».

Η διαδικασία δεν ήταν αναίμακτη, και πολλά ΜΜΕ στη Δύση, ειδικά το αμερικανικό CNN, έκαναν λόγο για «αμαύρωση» των εκλογών από τις ένοπλες συμπλοκές, στη Σιντχ, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον εννέα, και στην Πουντζάμπ, με τουλάχιστον ένα νεκρό και είκοσι έναν τραυματίες.

Η καταμέτρηση των ψήφων όσων από τα 72 εκατ. εγγεγραμμένων εκλογέων προσήλθαν στις κάλπες είχε αρχίσει ήδη χτες βράδυ τοπική ώρα, και η συμμετοχή, σύμφωνα με ανταποκριτές, όπως αυτοί του BBC, εμφανιζόταν να είναι ιδιαίτερα χαμηλή στις πόλεις και κάπως μεγαλύτερη στις επαρχιακές περιοχές.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα - οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μια σκληρή κούρσα ανάμεσα στο PPP της Μπούτο και στο PML(Q) -, το βέβαιο είναι ότι την πραγματική εξουσία θα συνεχίσει να κρατά ο στρατηγός Μουσάραφ, που με το δημοψήφισμα νωρίτερα εφέτος μένει στην εξουσία για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που ίδρυσε.