ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καθημερινότητα οι αιματηρές εισβολές

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί στη Ράφα, ενώ φλέγεται από συγκρούσεις η νότια Λωρίδα της Γάζας

Μία νεκρή και 4 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο του Τελ Αβίβ

Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2002

Associated Press

Κατεδαφισμένα σπίτια στη Ραμάλα
ΡΑΦΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα αιματηρή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζίμπνα, δίπλα στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με την Αίγυπτο, εντείνοντας την αίσθηση ότι επίκειται ολομέτωπη εισβολή στην περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειωνόταν στο προάστιο Μπνέι Μπαρκ, στο Ανατολικό Τελ Αβίβ.

Αλλοι δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι, 12 και 17 χρόνων, έπεσαν νεκροί, χτες τα ξημερώματα, από τα πυκνά πυρά ισραηλινών τανκς που, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στον καταυλισμό Τζίμπνα στη Ράφα, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η εισβολή έγινε, για να «κατατροπωθεί η τρομοκρατική υποδομή» και υποστηρίζει ότι ανακαλύφθηκαν και σφραγίστηκαν δύο υπόγεια τούνελ λαθρεμπορίας όπλων, ενώ εξουδετερώθηκε και μία βόμβα 100 κιλών.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ενωση Οργανώσεων Αρωγής, αλλά και νοσοκομειακές πηγές της Ράφα, κατά τη διάρκεια της εισβολής τραυματίστηκαν άλλα 7 άτομα, με αποτέλεσμα μόνο μέσα σε 2 24ωρα να έχουν χάσει τη ζωή τους στη συγκεκριμένη περιοχή 5 Παλαιστίνιοι έφηβοι. Από την αρχή της βδομάδας, οπότε και σημειώθηκε η αιματηρή ισραηλινή εισβολή στην προσφυγική πόλη Κχαν Γιούνις, ολόκληρη η νότια Γάζα συγκλονίζεται από συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής εισβολής, καταστράφηκαν ή πήραν φωτιά, συνολικά 7 σπίτια. Σχολιάζοντας τον αιματηρό απολογισμό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαρακτήρισε «πολεμική ζώνη» τη Ράφα και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι στρατιώτες δε στοχεύουν παιδιά», παρά τα αδιάψευστα υπάρχοντα στοιχεία.

Associated Press

Ερείπια και στη Χεβρώνα
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη δράση του και στη Δ. Οχθη, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας, εισέβαλε σε σειρά χωριών στην περίμετρο της Ραμάλα, όπου προχώρησε σε τουλάχιστον 70 συλλήψεις. Τέλος, χτες στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε η κηδεία του δολοφονημένου από κουκουλοφόρους της Χαμάς, την περασμένη Δευτέρα, επικεφαλής της παλαιστινιακής αστυνομίας. Στην κηδεία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες κόσμου, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν ένοπλοι αστυνομικοί και άνδρες της Φατάχ και των Σωμάτων Ασφαλείας σε μια κίνηση, που κατά τους αναλυτές, αποτελεί σαφές μήνυμα προς την ισλαμιστική οργάνωση.

Νέα επίθεση αυτοκτονίας

Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή και ο καμικάζι αυτοκτονίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, κοντά στο πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν του ανατολικού Τελ Αβίβ, όπου τραυματίστηκαν άλλοι 4 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο καμικάζι προσπάθησε να ανέβει σε λεωφορείο που ήταν γεμάτο με Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά γλίστρησε και έπεσε στο πεζοδρόμιο. Ο οδηγός και ένας επιβάτης έσπευσαν να τον σηκώσουν, με αποτέλεσμα να αντιληφθούν τη ζώνη με τα εκρηκτικά. Τον ακινητοποίησαν, κάλεσαν τους επιβάτες να κατέλθουν και του ζήτησαν απλώς να μείνει ακίνητος. Εντούτοις, οι σπασμωδικές κινήσεις τους φόβισαν ότι θα εκραγεί και όταν, ταυτοχρόνως, τον άφησαν ελεύθερο, αυτός έτρεξε προς τη στάση, όπου και πυροδότησε τα εκρηκτικά. Αγνωστο παρέμενε, γιατί οι παρόντες στρατιώτες δεν επενέβησαν.

Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με την «παλαιστινιακή τρομοκρατία». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ καταδίκασε κάθε δολοφονία αθώων, είτε είναι Ισραηλινοί είτε Παλαιστίνιοι, και υπογράμμισε ότι την απόλυτη ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας φέρει ο Αριέλ Σαρόν και η πολιτική του.

Μέχρι το βράδυ, δεν υπήρχε επίσημη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αν και εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωνε ότι «οι επιθέσεις αυτές είναι απάντηση στις σφαγές της κατοχής που δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη».